به گزارش ایرنا از سازمان ملی استاندارد ایران، مدیرکل دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غذایی و بهداشتی با اشاره به مفاد ماده ۱۷ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد اظهار داشت: سازمان ملی استاندارد موظف است نسبت به ارزیابی انطباق کالاهای ساخت داخل، وارداتی و نیز خدماتی که از لحاظ ایمنی، بهداشت و سلامت عمومی حائز اهمیت میباشند با همکاری نهادهای ارزیابی انطباق تایید صلاحیت شده اقدام و نتایج حاصل را جهت اطلاع عموم و مراجع ذیربط اعلام کند.
زهرا پیراوی ونک گفت: سازمان ملی استاندارد ایران با توجه به اهمیت و ضرورت کنترل و نظارت بر کیفیت کالاها از جمله مواد غذایی پرمصرف و دارای اهمیت در سبد غذایی خانوار به ویژه نان به عنوان قوت قالب جامعه، وضعیت فراورده سبوس گندم خام زیرچانه مورد استفاده در نانوایی ها در سطح کشور را بررسی کرد.
وی افزود: طبق استاندارد ملی ۱۷۰۲۸ با عنوان «گندم- سبوس گندم مورد مصرف برای انسان- ویژگیها و روشهای آزمون» نمونهها از نظر ویژگی های میکروبی (شامل شمارش کلی میکروارگانیسمها، باکتری کلیفرم، اشریشیاکلی و کپک)، برخی از ویژگیهای شیمیایی (اسید فیتیک بر اساس ماده خشک و فیبر)، مایکوتوکسینها (شامل آفلاتوکسین توتال، اکراتوکسین A و زیرالنون) و باقیمانده آفتکشها در آزمایشگاههای تایید صلاحیت شده مورد آزمون قرار گرفت و نتایج حاصله نشان داد که ۲۰ درصد از نمونهها با ویژگیهای مورد بررسی در استاندارد ملی ایران مربوطه مطابقت ندارند.
وی تصریح کرد: بالاترین میزان عدم انطباق مربوط به ویژگی شمارش کلی میکروارگانیسمها و سپس کپک بود و علت عدم انطباق های آلودگیهای میکروبی با نحوه تامین سبوس گندم خام به صورت فله در نانواییها و نگهداری آن در مکانهای گرم و مرطوب مرتبط است،که موجب بالا رفتن شمارش کلی میکروارگانیسمها و کپک میشود.
پیراوی ضمن تاکید بر اینکه برای جلوگیری از رشد کپک، شرایط نگهداری فراورده بسیار حائز اهمیت بوده و لازم است سبوس گندم در جای خشک و خنک نگهداری شود، ادامه داد: در راستای افزایش کیفیت سبوس گندم خام و سلامت مردم، نظارت بر نانواییها توسط دستگاه مسئول به منظور کنترل و پایش همه جانبه موازین و الزامات بهداشتی و رعایت شرایط نگهداری آرد و سبوس گندم در نانواییها و همچنین استفاده از سبوس گندم بسته بندی شده دارای نشان استاندارد ملی ایران در نانواییها ضرورت دارد.