عکس: اکوایران/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، خروج پژو پارس در سال ۱۴۰۳ از خط تولید ایران خودرو را میتوان یکی از مهمترین اخبار خودرویی سال گذشته دانست. اما به نظر میرسد مدیران ارشد ایران خودرو هم از این اتفاق بیاطلاع بودند. اما اصل ماجرا چیست؟
ایران خودرو در مجموع در سال گذشته حدود ۱۶۹ هزار و ۳۵۰ دستگاه انواع پژو را در خطوط تولید خود تکمیل کرد. این خودروسازی در سال ۱۴۰۲ تولید حول و حوش ۲۶۹ هزار دستگاه از اعضای خانواده پژو را نهایی کرده بود. بنابراین شاهد هستیم که ایران خودروییها با افتی نزدیک به ۳۷ درصدی در تولید گروه پژو در سال ۱۴۰۳ به نسبت سال پیش از آن روبرو شدند.
بخش عمدهای از این افت تولید را باید در حذف خانواده پژو پارس از سبد محصولاتی ایران خودروییها جست و جو کرد.
به نظر میرسد خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص هم از بایگانی کردن این محصول پُرطرفدار خود آگاه نبوده و میتوان گفت ایران خودروییها از این اتقاق سورپرایز شدند. آن طور که شواهد نشان میدهد مدیران ایران خودرو در حال برنامهریزی بودند تا اعضای خانواده پژو پارس را حداقل در سال ۱۴۰۳ در سبد محصولاتی خود حفظ کنند اما این اتفاق نیفتاده و پژو پارس در پایان بهار پارسال روانه موزه شد.
اما چرا میگوییم مدیران ایران خودرو هم از خداحافظی با پژو پارس سورپرایز شدند؟ بررسی اقتصادنیوز نشان میدهد آبیهای جاده مخصوص در ابتدای سال ۱۴۰۳ برآوردی از تولید محصولات خود (به جز تارا و هایما) را در سایت کدال سازمان بورس منتشر کردند.
خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص در ابتدای سال ۱۴۰۳ پیشبینی کرده بود تا پایان سال گذشته حدود ۲۴۳ هزار و ۴۰۰ دستگاه انواع پژو را در خطوط تولید خود نهایی کند.
اما آنچه در کارنامه گروه پژو در سال گذشته ثبت شد تیراژ تولیدی حدود ۱۶۹ هزار و ۳۵۰ دستگاه بود. بنابراین شاهد هستیم که آبیهای جاده مخصوص حول و حوش ۷۴ هزار دستگاه کمتر از برآورد خود محصولات گروه پژو را در خطوط تولید خود تکمیل کردند. بیتردید این ریزش تیراژ تولید پیشبینی شده گروه پژو را باید از چشم پژو پارس دید.
چنانچه برآورد مدیران ایران خودرو را با تیراژ تولید نهایی شده گروه پژو در سال ۱۴۰۲ مقایسه کنیم متوجه میشویم فاصله حدود ۱۰ درصدی میان تیراژ تولید این گروه خودرویی محبوب در سال ۱۴۰۲ با پیشبینی انجام شده برای تولید گروه پژو در سال گذشته وجود دارد.
خودروساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۶۹ هزار دستگاه از محصولات خود با برند پژو را تولید کرد اما در برآورد تولید گروه پژو برای سال ۱۴۰۳ تیراژ تولید این گروه خودرویی را به نسبت تولید اتفاق افتاده در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۵ هزار و ۶۰۰ دستگاه کاهش داد. ایران خودروییها در جدول پیشبینی تولید خود برای سال ۱۴۰۳ در مقابل نام گروه پژو تیراژ تولید نزدیک به ۲۴۳ هزار و ۴۰۰ دستگاهی را درج کردند.
بنابراین این گمانه تقویت میشود که آبیهای جاده مخصوص قصد داشتند به تدریج با کاهش تیراژ پژو پارس و افزایش تیراژ تولید سایر محصولات حاضر در سبد محصولاتی پژو، در یک بازه زمانی چند ساله با پژو پارس خداحافظی کنند. اما چرا در حالی که تمام قراین و شواهد نشان میدهد قرار بوده تولید پژو پارس در سال ۱۴۰۳ تدوام داشته باشد ناگهان ایران خودروییها از حذف این محصول خود در انتهای بهار ۱۴۰۳ خبر دادند؟ به نظر میرسد پای سازمان ملی استاندارد در میان باشد. ارتقای استانداردهای خودرویی به ۸۵ گانه و الزام شرکتهای خودروساز سبب شد تا مدیران خودروساز مجوبر شوند برخی از محصولات خود را که روی پلتفرمهای قدیمی تولید میکردند را کنار بگذارند. خانواده پژو پارس که حدود ۲۵ سال مهمان خطوط تولید ایران خودرو بود به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی بابت ارتقای استانداردها از سبد محصولاتی آبیهای جاده مخصوص حذف شد.
مدیران ایران خودرو به رقم تذکرهای دریافت شده از سوی سازمان ملی استاندارد به این امید که همچنان تقاضا برای پژو پارس وجود دارد و از طرف دیگر این خودروساز هنوز بخش زیادی از تعهدات مربوط به این خانواده خودرویی را در سال ۱۴۰۳ واگذار نکرده به دنبال این بودند تا با دریافت مجوز افزایش قیمت و به صفر نزدیک کردن زیان ناشی از تولید پژو پارس، این محصول را همچنان در سبد محصولاتی خود حفظ کنند؛ اما این اتفاق نیفتاد و مدیران سازمان ملی استاندارد زیر بار قبول تداوم تولید پژو پارس نرفتند.