به گزارش اقتصادنیوز، اسقاط انواع خودرو در سال ۱۴۰۳ به نسبت مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ رشد حدود ۳۵۵ درصدی را تجربه کرد.
براساس اعلام رییس هیات عامل ایدرو، در سال گذشته در مجموع حدود ۳۴۹ هزار دستگاه انواع خودروهای فرسوده با مراجعه به مراکز اسقاط از رده خارج شدند. این تیراژ اسقاط خودروهای فرسوده در حالی در سال ۱۴۰۳ رقم خورده است که در سال ۱۴۰۲، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده به تیراژ حول و حوش ۷۷ هزار دستگاهی رسیده بود.
رشد حدود ۳۵۵ درصدی اسقاط خودرو در سال گذشته و رسیدن تیراژ از رده خارج کردن خودروهای فرسوده به حوالی ۳۴۹ هزار دستگاهی خبری است که صاحبان خودروهای اسقاطی نمیتوانند باور کنند. آن طور که فرشاد مقیمی اعلام کرد از زمان آغاز طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در سال ۱۳۸۶ تا سال گذشته، در مجموع حول و حوش دو میلیون و ۴۱۷ هزار دستگاه انواع خودرو به مراکز اسقاط مراجعه و از رده خارج شدهاند.
البته اسقاط خودرو در بازه زمانی ۱۷ ساله با فراز و نشیبهایی همراه بوده است. بررسی روند از رده خارج کردن خودروهای فرسوده توسط اقتصادنیوز نشان میدهد سرعت اسقاط خودرو در زمانهایی که سایه تحریمها بر سر اقتصاد کشور و صنعت خودرو سنگینی میکرده با اُفت قابل ملاحظهای روبرو بوده است.
به عنوان مثال، در بازه ۹۷ تا ۹۹ از رده خارج کردن خودروها در کف قرار داشته است. دلیل این مساله را باید در افت تولید خودروسازان، هجوم تقاضا به بازار خودرو و از اولویت خارج شدن اسقاط خودرو از برنامههای سیاست گذار کلان به دلیل نبود منابع کافی جستوجو کرد.
آمارهای اسقاط خودرو طی ۱۷ سال گذشته نشان میدهد بیشترین تیراژ اسقاط خودرو در سال ۱۳۹۳ رقم خورده است. براساس آمارهای اعلام شده طی سال ۹۳، در مجموع حدود ۳۲۰ هزار دستگاه انواع خودروهای فرسوده روانه مراکز اسقاط شدند. این تیراژ اسقاط سبب شده تا سال ۹۳ تا پایان سال ۱۴۰۲ در صدر جدول از رده خارج کردن خودرو قرار داشت باشد. اما این رکورد در سال ۱۴۰۳ شکسته شد تا شاهد اسقاط حدود ۳۴۹ هزار دستگاه انواع خودرو در سال گذشته باشیم. بنابراین سال ۱۴۰۳ توانست صدر جدول اسقاط را به اشغال خود درآورد و تیراژ اسقاط در سال ۱۳۹۳ را به رده دوم بفرستد.
به نظر میرسد تغییر فرمانده اسقاط خودرو در این زمینه بیتاثیر نبوده باشد. وزارت صمت در سال ۱۴۰۲ فرماندهی اسقاط خودروهای فرسوده را به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران واگذار کرد.
علاوه بر تغییر سکاندار از رده خارج کردن خودروهای اسقاطی، آنچه سبب رشد تیراژ اسقاط خودرو در سال گذشته شده را باید در تغییر نگاه سیاست گذار کلان جستوجو کرد.
سیاست گذار کلان به دلیل ناترازی در سبد سوختی کشور به دنبال این بوده تا حد امکان این ناترازی را مدیریت کند، اسقاط خودروهای فرسوده یکی از مسیرهایی بود که در این ارتباط مورد توجه قرار گرفته است.
پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۴ شاهد تداوم از رده خارج کردن خودروهای اسقاطی باشیم. البته مشخص نیست مراکز اسقاط در امسال میتوانند بیش از سال گذشته نسبت به اسقاط انواع خودرو اقدام کنند یا نه؟