ضرورت توسعه تولید غذاهای فراسودمند و رقابت با بازارهای جهانی

0 7



به گزارش ایرنا، ابراهیم شیخ روز پنجشنبه در ششمین کنگره بین المللی پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند در هتل المپیک، افزود: در حالی که صد سال از آغاز صنعت غذاهای فراسودمند می‌گذرد، ما در ششمین کنفرانس این حوزه هستیم. این امر نشان می‌دهد همچنان در ابتدای راه قرار داریم و برای دستیابی به اهداف بزرگ‌تر به همت، همکاری و استمرار در تلاش‌ها نیازمندیم.

دکتر شیخ تاکید کرد یکی از مسائل کلیدی در این صنعت کیفیت غذا و اثر آن بر کیفیت زندگی افراد است. امروز کیفیت غذا در سطح جهانی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده و در بسیاری کشورها، به‌ویژه کشورهای پیشرفته، به هدفی اساسی تبدیل شده است. غذا یکی از نیازهای اساسی بشر و از لذت‌بخش‌ترین فعالیت‌های انسانی است، اما اگر بتوان آن را به‌گونه‌ای تولید کرد که هم لذیذ و هم سالم باشد، گامی بزرگ در بهبود کیفیت زندگی برداشته خواهد شد. در این راستا صنعت پروبیوتیک‌ها نقشی اساسی ایفا می‌کند.

او ادامه داد: صنعت پروبیوتیک‌ها و غذاهای فراسودمند علاوه بر تاثیر بر کیفیت زندگی، یک صنعت راهبردی محسوب می‌شود. در دنیای به‌هم‌ پیوسته‌ای که امروز در آن زندگی می‌کنیم، حتی یک تغییر کوچک می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای داشته باشد. برای نمونه انتشار ویروس‌ها از یک نقطه کوچک می‌تواند به‌سرعت در سطح جهانی گسترش یابد و چالش‌های متعددی ایجاد کند. در این میان صنعت پروبیوتیک‌ها می‌تواند نقشی موثر در مقابله با بیماری‌های واگیردار و تقویت سیستم ایمنی ایفا کند. با این حال یکی از مشکلات موجود در کشور کمبود اطلاعات و فقدان تحقیق و توسعه کافی در این صنعت است. به‌ویژه در حوزه پروبیوتیک‌ها نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر در تحقیق و توسعه داریم تا این صنعت به‌صورت پایدار و علمی رشد کند.

دکتر شیخ تصریح کرد: در دهه گذشته وضعیت تولید و رشد این صنعت در کشور چندان مطلوب نبوده و آمارها نشان می‌دهد صنعت پروبیوتیک‌ها عمدتاً توسط تعداد محدودی از شرکت‌ها اداره می‌شود. ازاین‌رو باید حجم تولید را افزایش و شمار شرکت‌های فعال در این حوزه را گسترش داد تا این صنعت به جایگاه شایسته خود دست یابد.

وی افزود: یکی از نکات مهم در این زمینه بررسی روند رشد صنایع مرتبط با غذاهای فراسودمند و مقایسه آن با سایر صنایع مانند مکمل‌های ورزشی است. متاسفانه، در حالی که صنعت مکمل‌های ورزشی در کشور رشد قابل‌توجهی داشته، رشد صنعت غذاهای فراسودمند و پروبیوتیک‌ها کند بوده است. این موضوع هشداری جدی برای مسئولان و فعالان این صنعت است که باید توجه بیشتری به آن داشته باشند و در این راستا یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها، کمبود بودجه و منابع مالی برای تحقیق و توسعه است. طبق آمار، از هر هزار تومان درآمد در شرکت‌های ایرانی، تنها سه تومان به تحقیق و توسعه اختصاص می‌یابد. اما برای رشد و توسعه این صنعت نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلان در تحقیق و توسعه داریم تا بتوانیم محصولات باکیفیت و علمی تولید کنیم.

شیخ ادامه داد: همچنین در حوزه صادرات ظرفیت‌های بسیاری برای پیشرفت وجود دارد. در سال‌های اخیر صادرات صنایع غذایی کشور رشد خوبی داشته است اما در زمینه صادرات غذاهای فراسودمند و پروبیوتیک‌ها این رشد چندان محسوس نبوده است. امیدواریم با استفاده از ظرفیت‌های بزرگ صادراتی، بتوانیم در این حوزه گام‌های موثری برداریم.

او تاکید کرد که این صنعت می‌تواند مستقیم به بهبود سلامت جامعه و ارتقای کیفیت زندگی مردم کمک کند. بنابراین در کنار حمایت‌های اقتصادی و مالی باید فرهنگ‌سازی و آگاهی‌رسانی در این حوزه نیز تقویت شود.

زندگی با فراسودمند ها با تغییر سبک زندگی

مصطفی قانعی، دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری‌های پزشکی نیز بر اهمیت پیش‌بینی و شخصی‌سازی در پزشکی آینده تاکید کرد و گفت: پزشکی آینده دیگر تنها به درمان بیماری‌ها محدود نمی‌شود. پزشکی آینده باید قادر باشد به فرد بگوید در سنین خاص چه بیماری‌هایی ممکن است به سراغ او بیاید و از این طریق، درمان‌های شخصی‌سازی‌شده و پیشگیرانه را به او ارائه دهد.

وی با اشاره به پیشرفت‌های فناوری مانند “جنریشن سکوئنسینگ”، یا توالی‌یابی نسل‌جدید به توانایی‌های دستگاه‌ها برای پیش‌بینی بیماری‌ها اشاره کرد و گفت: این دستگاه‌ها می‌توانند پیش‌بینی کنند فردی در آینده ممکن است به بیماری‌هایی مانند سرطان مبتلا شود یا خیر. این اطلاعات، علاوه بر اینکه فرد را آگاه می‌کند، به او این امکان می‌دهد برای پیشگیری از بیماری‌ها اقدامات لازم را انجام دهد.

وی همچنین در مورد اهمیت شخصی‌شدن پزشکی در آینده گفت: هر فرد باید درمانی مطابق با ویژگی‌های شخصی خود دریافت کند. به عنوان مثال، در زمینه پیشگیری از سرطان، باید به سبک زندگی فرد توجه و رژیم غذایی و فعالیت‌های ورزشی او را تغییر دهیم تا از بروز بیماری جلوگیری کنیم.

قانعی به نقش مکمل‌های غذایی و پروبیوتیک‌ها در پیشگیری از بیماری‌ها اشاره کرد و گفت: پروبیوتیک‌ها و غذاهای فراسودمند می‌توانند در جلوگیری از بیماری‌ها مؤثر باشند، اما در کنار این‌ها، تغییرات در سبک زندگی افراد نقش حیاتی دارد.

در خصوص چالش‌های صنعت سلامت، قانعی گفت: صنایع مختلف باید به موج آینده توجه کنند و خود را با تحولات پیش‌رو تطبیق دهند. برای مثال، صنایع غذایی باید محصولات خاصی برای گروه‌های هدف تولید کنند. اگر صنایع نتوانند خود را با نیازهای آینده تطبیق دهند، در رقابت‌های جهانی شکست خواهند خورد.

وی همچنین به نقش فناوری‌های دیجیتال در تحول پزشکی اشاره کرد و افزود: «ورود فناوری‌های دیجیتال به سلامت این امکان را می‌دهد که فرد خود مراقبت‌های بهداشتی خود را انجام دهد. این تغییرات به افراد این امکان را می‌دهد که خودشان به کنترل وضعیت سلامت خود بپردازند.»

قانعی در پایان، تاکید کرد: پزشکی آینده متفاوت از امروز خواهد بود و در ۱۰ سال آینده، این تحولات به طور کامل مشاهده خواهد شد. صنایع باید برای این تغییرات آماده شوند و در جهت پیشرفت حرکت کنند تا در رقابت‌های جهانی موفق باشند.

ششمین کنگره بین المللی پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند تا ۳ اسفند در مرکز همایش پژوهشگاه نیرو در حال برگزاری است.

پیام بگذارید