دبیرکل انجمن صنایع پتروشیمی گفت: پتروشیمیها بزرگترین عرضه کنندگان ارز در کشور هستند که ۳۰ درصد از عرضه ارزی کشور در بخش غیر نفتی را انجام میدهند.
به گزارش ایسنا، احمد مهدوی ابهری – دبیرکل انجمن صنایع پتروشیمی – در نشست خبری مشترک با مدیر عامل مرکز مبادله، گفت: در گذشته مرسوم بود که تولیدکننده در حال ارائه رانت به وارد کننده است. به عبارتی بسیاری از مابهالتفاوت قیمت ارز برای استفاده از رانت ارزی استفاده میکردند که در نهایت به نفع مردم و به سود معیشت مردم تمام نمیشد. نتیجه این اتفاق آن بود که صف تقاضای ارزی برای دسترسی به این رانت طولانیتر از هر زمانی شود.
وی افزود: پتروشیمیها در همه شرایط در جهت تامین ارزی برای کشور قدم برداشتند. برای مثال تا روز یکشنبه هفته جاری و طی تنها ۱۶ روز، صنعت پتروشیمی ۶۰۰ میلیون دلار ارز در سامانه نیما عرضه کرد.
دبیرکل انجمن صنایع پتروشیمی گفت: تا پایان برنامه هفتم توسعه، ۴۹ طرح به ارزش ۲۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری خواهد شد که تا امروز ۱۲ میلیارد دلار آن تامین سرمایهگذاری شده است. بر این اساس اگر بتوانیم این طرحها را به نتیجه برسانیم، صادرات ما بیشتر از ۲۵ میلیارد دلار خواهد بود. در حالی که در گذشته صادرات این حوزه پنج درصد و میزان ارز هفت درصد افزایش داشت. در سال جاری نیز بیش از ۸.۵ میلیارد دلار تامین ارز از سوی پتروشیمیها صورت گرفته که تا پایان سال به ۱۰ میلیارد دلار خواهد رسید.
مهدوی ابهری خاطرنشان کرد: این آمادگی در جهت تامین ارزی بیشتر در بازار ارز تجاری هم از سوی بانک مرکزی و هم از سوی پتروشیمیها وجود دارد. تفاوت عرضه ارز در بازار ارز تجاری با سامانه نیما در این است که عدهای علاقه نداشتند ارز خود را در سامانه نیما عرضه کنند، اما امروز به صورت توافقی میتوانند ارز خود را در بازار ارز تجاری یا توافقی عرضه کنند.
وی افزود: بسیاری از هزینه ارزی پتروشیمیها برای تامین خوراک است و سالانه بیشتر از ۱۰ میلیارد دلار هزینه خوراک ارزی پتروشیمیها به دولت است.
دبیرکل انجمن صنایع پتروشیمی تصریح کرد: این اتفاق هم برای صادرکننده و هم برای واردکننده خوشایند است؛ چراکه دیگر نرخ آن دستوری نیست و به صورت توافقی خرید و فروش آن صورت میگیرد. با این حال باید صبور بود و ادامه داد تا ۷۰ درصد باقیمانده صادرکنندگان به این بازار وارد شوند. پتروشیمیها بزرگترین عرضه کنندگان ارز در کشور بودند که ۳۰ درصد از عرضه ارزی کشور را انجام میدادند و باید بخشهای دیگر صادرکنندگان به این بازار وارد شوند تا به یک بازار واقعی و مرجع تبدیل شود.
مهدوی ابهری گفت: بخش بزرگی از میزان صادرات و حجم ارزی کشور بیش از میزان نیاز ارزی است که این نشاندهنده عدم کمبود ارز در کشور است، با این حال باید جلو قاچاق به ویژه قاچاق سوخت و محصولات پتروشیمی گرفته شود و دولت برای مبارزه با قاچاق باید مصمم باشد.
وی ادامه داد: خوشبختانه یکی از پیامدهای ایجاد تغییرات در بازار ارز و ایجاد بازار ارز توافقی را امروز در وضعیت بهبود یافته بازار سرمایه مشاهده میکنیم که باعث تزریق سرمایه به شرکتهای بورسی میشود و در نتیجه به افزایش تولید شرکتها کمک کرده و متعاقب آن ارز آروی به اقتصاد را نیز به همراه خواهد داشت.
دبیرکل انجمن صنایع پتروشیمی گفت: امروز نگاه بانک مرکزی استفاده از منابع برای کمک به تولید است در حالی که در گذشته این نگاه اینگونه نبود و امیدواریم این نگاه به بخشهای دیگر اقتصادی کشور سرایت کند.
مهدوی اضافه کرد: توجه به تغییر تعرفه نرخ ارز در سامانه ارز تجاری و اینکه گفته میشود پول مازاد آن به جیب پتروشیمی ها میرود باید گفت که در این بازار، جمع میانگین معاملات برای خرید خوراک پتروشیمیها به نسبت روز حساب خواهد شد.
دبیرکل انجمن صنایع پتروشیمی در پاسخ سوال خبرنگاران مبنی بر انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا و اثر آن بر ارز آوری صنایع پتروشیمی کشور گفت: با وجود تحریمها و محدودیتهای موجود در دهه ۹۰ که اوج تحریمها بود و هم اوباما و هم ترامپ آن را شدت بخشیدند، اما حتی یک درصد از ارز آوری صنایع پتروشیمی کاهش نیافت و تمام ارز حاصل از صادرات پتروشیمیها به کشور بازگشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با این حال، مشکل اساسی ما بیش از آنکه مربوط به تحریمهای خارجی باشد، ریشه در تحریمها داخلی دارد. متاسفانه در سه و نیم سال گذشته قرارداد مربوط به میادین گازی با پتروشیمیها از سوی وزارت نفت امضا نشده و وزارت نفت هنوز با این قرار داد موافقت نکرده و این در حالی است که به کرات بر ناترازی در حوزه گازی نیز تاکید میشود.
انتهای پیام