بازار ارز تغییر فاز داد؛ قیمت درهم و دینار صعودی شد/ تکاپوی عربستان برای کسب درآمد ۱۴ میلیارد دلاری

0 28


به گزارش اقتصادنیوز، کشورهای حاشیه خلیج فارس هر چند توانسته اند در مسیر کاهش وابستگی اقتصاد خود به نفت گام هایی جدی بردارند و به موفقیت هایی دست پیدا کنند، اما همچنان درگیر چالش های مهمی هستند که برای نیل به هدف بزرگ خود نیازمند گذر از آن هستند. مانند عربستان که جدیدترین گزارش های منتشر شده از کاهش جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی در این کشور حکایت دارد.

براساس آنچه بلومبرگ گزارش داده است، جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی عربستان سعودی در سه ماهه سوم کاهش یافت و این نشانه‌ای است که پادشاهی همچنان با چالش‌هایی در جذب پول نقد خارجی برای حمایت از اصلاحات اقتصادی مواجه است.

طبق داده‌های منتشر شده توسط اداره کل آمار عربستان سعودی، در سه ماه منتهی به سپتامبر، ورودی FDI در سه ماهه منتهی به سپتامبر ۸ درصد نسبت به سه ماهه پیشین کاهش یافت و به ۱۸ میلیارد ریال (۴.۸ میلیارد دلار) رسید و همچنین نسبت به سال گذشته کاهش یافت.

این آمار ورودی‌ها را به ۱۴.۵ میلیارد دلار برای ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴ می‌رساند که کمتر از میزان سال قبل است و تنها نیمی از راه رسیدن به هدف ۲۹ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۴ محسوب می‌شود. عربستان برای دستیابی به این هدف به یکی از بزرگ‌ترین جذب سرمایه‌گذاری خارجی در سه ماه تاریخ خود نیاز دارد.

عربستان سعودی قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی را چهار برابر کند و به ۱۰۰ میلیارد دلار برساند، زیرا به دنبال تقسیم بخشی از بار مالی مخارج در طرح تنوع اقتصادی است. دولت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان همچنین تخصص خارجی را برای آموزش مردم محلی در صنایع جدید مانند فناوری و اکتشاف مواد معدنی و تسریع رشد در این بخش‌ها ضروری می‌داند.

جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال گذشته به حدود ۲۶ میلیارد دلار رسید که بالاتر از هدف است اما همچنان پایین ترین رقم از سال ۲۰۲۰ محسوب می‌شود. در ماه اکتبر، خالد الفالح، وزیر سرمایه گذاری این کشور، ضمن ابراز خوش بینی نسبت به روندهای اخیر در داده‌ها، پذیرفت که پادشاهی راه درازی برای دستیابی به اهداف آینده خود دارد.

با این حال، اقتصاد صادرکننده نفت تحت فشار است تا منابع مالی خود را گسترش دهد، زیرا قیمت‌های ضعیف نفت و هزینه‌های بالا حساب‌ها و امور مالی پادشاهی را محدود می‌کند.

داده های منتشر شده در روز یکشنبه نشان داد که عربستان سعودی اولین کسری حساب جاری خود از سال ۲۰۲۱ را در سه ماهه سوم به ثبت رساند و انتظار می رود امسال کسری مالی حدود ۲.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی را ثبت کند. این پادشاهی برنامه هایی را برای کاهش هزینه ها در سال ۲۰۲۵ به دلیل تطبیق با ضعف قیمت نفت ترسیم کرده است.

شاخص جهانی برنت در مسیر کاهش سالانه تقریباً ۴ درصدی در سال جاری قرار دارد و قیمت ها در حدود ۷۴ دلار در هر بشکه معامله می شود. به گفته زیاد داوود، اقتصاددان ارشد بازارهای نوظهور بلومبرگ اکونومیکس، عربستان سعودی برای متعادل کردن بودجه خود در سال جاری به قیمت نفت خام به ۹۳ دلار نیاز دارد.

او گفت که با فاکتور گرفتن سرمایه گذاری داخلی توسط صندوق ثروت دولتی که وظیفه اجرای بسیاری از پروژه های تحول اقتصادی را به نمایندگی از دولت سعودی دارد، به اصطلاح قیمت نفت به ۱۰۸ دلار در هر بشکه افزایش می یابد.

عربستان سعودی برای تامین نیازهای مالی خود به طور فزاینده ای به استقراض روی آورده است و به یکی از صادرکنندگان اصلی بدهی های دولتی در میان بازارهای نوظهور تبدیل شده است. غول نفتی دولتی عربستان سعودی آرامکو و صندوق سرمایه گذاری مستقل سرمایه گذاران اوراق قرضه را نیز در سال ۲۰۲۴ جذب کرده اند.

صندوق سرمایه گذاری مستقل، معروف به PIF، همچنین به دنبال فروش سهام شرکت های پرتفوی خود به عنوان ابزاری برای جمع آوری پول نقد برای کمک به تامین مالی جاه طلبی های Vision 2030 بوده است.

در نهایت، آنچه مشخص است چالش اساسی عربستان در دستیابی به هدف بزرگ خود برای تنوع بخشی به اقتصاد است؛ موضوع مهمی که بدون شک می تواند ریاض را به دردسرهای بزرگی بیندازد و روند رو به رشد اقتصاد این کشور را دچار اختلال کند.

با این حال، مروری بر آخرین وضعیت اقتصادی عربستان فرصتی را فراهم کرده است تا سری هم به بازار ارز تهران بزنیم و از آخرین قیمت ارز رسمی این کشور آگاه شویم.

قیمت ریال عربستان امروز ۱۰ دی ۱۴۰۳

قیمت ریال عربستان امروز در جریان معاملات بازار ارز تهران در مسیر صعودی نوسان داد و ارزش آن به ۲۱۷۸۱ تومان رسید تا رشد ۴۴۱ تومانی را نسبت به روز گذشته تجربه کند.

قیمت دینار عراق امروز

امروز در بازار قیمت دینار عراق نسبت به روز گذشته رشد را در پیش گرفت و به ثبات ارزش چند روز اخیر پایان داد. این ارز عصر امروز یک تومان گران و ۶۲ تومان نرخ گذاری و خرید و فروش شد.

آخرین نرخ ریال عمان

قیمت ریال عمان در حالی امروز را سپری کرد و به پایان رساند که در مقایسه با شیب نزولی روز گذشته، ۴ هزار و ۲۷۰ تومان افزایش داشته است. هر ریال عصر امروز به کانال صعودی بازگشت و ۲۱۳۰۳۰ تومان ارزش گذاری شد.

نرخ برابری ریال عمان و دلار آمریکا هم امروز در بازار به ۲.۶ رسیده است.

ریال عمان

قیمت رینگیت مالزی امروز

شرق آسیا هم امروز شاهد روند صعودی قیمت ارز در مقایسه با روز گذشته بود و هر رینگیت مالزی معاملات را در شرایطی به پایان رساند که ۱۸۳۱۰  تومان قیمت گذاری و خرید و فروش شد تا رشد ارزش ۳۹۰ تومانی داشته باشد.

نرخ امروز بات تایلند در بازار

معاملات بازار ارز امروز برای بات تایلند به شکلی سپری شد که به مانند ارزهای مرور شده روند صعودی را در پیش گرفت و ۲۳۸۶ تومان معامله شد. هر بات نسبت به روز پیش ۴۰ تومان گران شده است.

بات تایلند

قیمت لیر ترکیه امروز/ برنامه مالیاتی آنکارا مشخص شد

امروز معامله گران شاهد روند افزایشی قیمت لیر ترکیه در مقایسه با عصر روز شنبه هستند، هر لیر در حالی امروز را تمام کرد که ۴۰ تومان گران و ۲۳۱۰  تومان قیمت گذاری شد.

نرخ برابری لیر ترکیه و دلار آمریکا هم امروز در بازار به ۰.۰۳۱ رسیده است.

از سوی دیگر، سخنان وزیر خزانه داری ترکیه نیز امروز در میان اخبار اقتصادی جهان در کانون توجه قرار گرفت. مهمت شیمشک با اشاره به افزایش مالیات گفت: ترکیه با افزایش مالیات بر سوخت و تنباکو، پیش بینی تورم سال آینده را تضعیف نخواهد کرد. 

او گفت که افزایش مالیات «به گونه‌ای تنظیم می‌شود که چشم انداز تورم سال ۲۰۲۵ بانک مرکزی را به خطر نیندازد.»

بلومبرگ در اکتبر گزارش داد که مقامات ترکیه درباره دور زدن افزایش مالیات برخی کالاها در آغاز سال جدید برای کمک به فرونشاندن تورم بحث کرده‌اند. این درحالی است که سیاستگذاران تأثیر افزایش عوارض بر سوخت را بر تورم ماهانه برجسته کرده‌اند. افراد مطلع در آن زمان گفتند که حفظ این موضوع در سطح فعلی می‌تواند به کنترل رشد قیمت کمک کند و به تلاش‌های بانک مرکزی برای دستیابی به اهداف کوتاه مدت کمک کند.

ترکیه قرار است روز جمعه نرخ تورم دسامبر را اعلام کند و بر اساس نظرسنجی از ۱۷ اقتصاددان، انتظار می‌رود قیمت‌های مصرف‌کننده سالانه از ۴۷ درصد در ماه قبل به حدود ۴۵ درصد کاهش یابد.

افزایش مالیات بر کالاها با قیمت های مدیریت شده مستقیماً توسط دولت و تعدیل حداقل دستمزد در سال ۲۰۲۵ به دلیل تأثیر بالقوه آنها بر تورم، در کانون توجه سرمایه گذاران بوده است. هفته گذشته افزایش ۳۰ درصدی حداقل دستمزد ماهانه در محدوده انتظارات بازار و چشم انداز تورم بانک مرکزی اعلام شد.

با این حال، بانک مرکزی ترکیه در اولین کاهش نزدیک به دو سال اخیر، نرخ بهره را از ۵۰ درصد در هفته گذشته به ۴۷.۵ درصد کاهش داد و قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۵ تورم سالانه را به ۲۱ درصد برساند.

آخرین نرخ منات آذربایجان

منات آذربایجان هم امروز در جریان مبادلات ارزی بازار تهران روندی جز افزایش را برای خود متصور ندید تا نسبت به روز گذشته ۹۶۰ تومان گران شده باشد. هر منات عصر امروز ۴۸۰۷۰ تومان خرید و فروش شد.

قیمت امروز درام ارمنستان

امروز همچنین قیمت درام ارمنستان هم سیر صعودی را دنبال کرد و روز را در شرایطی سپری کرد و به پایان رساند که چهار تومان گران و ۲۰۷ تومان ارزش گذاری شد.

آخرین قیمت درهم امارات

درهم امارات هم در حالی امروز در بازار ارز تهران خرید و فروش شد که نسبت به سیر روز گذشته قدم در مسیر افزایش گذاشت و با تجربه رشد ۳۹۵ تومانی، ۲۲۳۴۹ تومان قیمت خورد.

قیمت درهم امارات

قیمت لاری گرجستان در بازار

در نهایت امروز برای لاری گرجستان هم سرنوشتی جز افزایش متصور نبود و هر لاری عصر روز دوشنبه و در پایان فعالیت بازار ارز ۵۹۰ تومان گران و ۲۹۲۹۰ تومان خرید و فروش شد.

خلاصه معاملات امروز بازار ارز تهران حکایت از روند صعودی قیمت ها خلاف سیر روزهای گذشته دارد و امروز هم طبق روال همیشه ریال عمان بیشترین میزان افزایش قیمت را به نام خود ثبت کرد و کمترین میزان رشد ارزش را هم درام ارمنستان و دینار عراق داشت.

معامله گران بر این باورند که بازگشت قیمت دلار به مسیر افزایشی و تحولات اقتصادی نقش مهمی در نوسان مثبت قیمت ها داشته است.

پیام بگذارید