به گزارش ایرنا، یکصد و پنجمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی راهکارهای توسعه سرمایه گذاری انرژی های تجدیدپذیر استان در حالی در محل اتاق کرمان برگزار شد و مسئولان و کارشناسان در این نشست اعلام کردند کشور با قطعی های پیاپی برق روبه رو است درصورتی که چهارمین تولید کننده انرژی دنیا محسوب می شود و از انرژی های پاک بهخوبی بهره برداری نشده است.
استان کرمان با قرارگیری در ذوزنقه انرژی خورشیدی به عنوان یکی از استان های کلیدی کشور در تولید انرژی تجدیدپذیر محسوب می شود، ظرفیتی که تا به امروز چندان توسعه نیافته است؛ دیار کریمان در شرایطی فقط حدود ۲۰۰ مگاوات برق از نیروگاه های خورشیدی خود تولید می کند که ظرفیت های بسیار زیادی در این حوزه دارد.
استاندار کرمان در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی بر چشم انداز تولید ۲ هزار مگاوات برق از محل انرژی خورشیدی تاکید کرد که خبر آن با تیتری به عنوان هدفگذاری کرمان برای تولید ۲ هزار مگاوات انرژی خورشیدی روی خروجی ایرنا قرار گرفت.
از مشکلات تا راهکارها
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان در این آیین با اشاره به اینکه استاندار کرمان تکلیف متولی انرژی های خورشیدی را مشخص کند تا از موازی کاری و آشفتگی در این بخش جلوگیری شود گفت: برای رفع مشکل ناترازی انرژی با استفاده از توسعه تولید انرژی خورشیدی باید توان اتاق بازرگانی، دانشگاه ها، دولت و بخش خصوصی قوانین و مقررات و ذی نفعان را تجمع کنیم زیرا استان با قرار گرفتن در ذوزنقه خورشیدی نباید به تولید ۱۷۰ مگاوات برق از این حوزه اکتفا کند، در حالی که به یکهزار و ۵۰۰ مگاوات برق نیاز دارد.
سیدمهدی طبیب زاده با قدردانی از خدمات محمدمهدی فداکار استاندار پیشین کرمان افزود: ناترازی انرژی دغدغه همه مسئولان است و جلسات متعددی برای رفع این مشکل در استان برگزار می شود اما باید یک مجموعه و نهادی راهبری و فرماندهی این حوزه را برعهد بگیرد تا با مشارکت همه فعالان و با دستورالعمل خاصی پیش برویم که به نتیجه برسیم.
رییس اتاق بازرگانی کرمان عنوان کرد: کرمان از استان های پیشرو در تولید انرژی کشور محسوب می شود اما باید بیشتر در این بخش کار کنیم؛ البته در حال حاضر دچار آشفتگی شده ایم زیرا بخشنامه های مداوم مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وی تاکید کرد: موضوع ناترازی انرژی برکسی پوشیده نیست زیرا مشکلاتی را برای کشور به وجود آورده و این ناترازی روز به روز بیشتر هم می شود؛ بایستی از جایی جلو آن گرفته شود.
رییس اتاق کرمان ادامه داد: احداث نیروگاه های سوخت فسیلی به دلیل تحریم، کمبود گاز و نیز منابع مالی نمی تواند ناترازی های انرژی را جبران کند، بنابراین تأکید بسیار بر رفع ناترازی انرژی از طریق جایگزینی انرژی بادی و خورشیدی است که در کرمان بر تولید انرژی خورشیدی تمرکز می شود.
وی تصریح کرد: اتاق کرمان با تجمیع تمام فعالیت ها و دانش ها، سرمایه گذاران، پیمانکاران و مدیران دولتی به دستورالعملی رسیده که امیدواریم با اجرای آن به تولید انرژی های تجدیدپذیر در استان شتاب داده شود.
بخش خصوصی آمد اما…
طبیب زاده با بیان اینکه یکی از مشکلات در مسیر تولید انرژی های تجدیدپذیر، خلف وعده هایی است که در مورد سوخت فسیلی رقم خورد، خاطرنشان کرد: در برنامه سوم توسعه موجبات حضور بخش خصوصی در احداث نیروگاه های کشور فراهم و مدرن ترین نیروگاه های کشور با بیشترین بازدهی در بخش خصوصی احداث شد.
وی در ادامه با اشاره به بازار انحصاری، قیمت گذاری دستوری، نپرداختن قیمت انرژی تولید شده و خلف وعده به عنوان علت های زمین گیر شدن نیروگاه های بخش خصوصی گفت: برق کالایی تولیدی است که باید در بازار بورس انرژی توزیع شود اما امکان رقابت در بورس انرژی برای بخش خصوصی وجود ندارد.
یارانه انرژی قابل تامین نیست
در ادامه رییس اندیشکده انرژی اتاق کرمان نیز با بیان اینکه مشکل کمبود انرژی را واضح اعلام نمی کنیم گفت: برای ما به عنوان چهارمین تولید کننده انرژی جهان، سوال برانگیز است که چرا برق پایتخت کشور در زمستان به علت کمبود انرژی تعطیل می شود، ۲۰ سال پیش برای تصویب قیمت های انرژی برای جلوگیری از هدررفت در مجلس تصمیم گرفتیم که به نظر می رسد راهگشا نبوده است.
محمدعلی پورامیری افزود: مبلغ یارانه انرژی ایران چیزی معادل ۸۱ میلیارد دلار است و در سال گذشته این عدد به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسید؛ بزرگی این رقم را زمانی می توان بررسی کرد که بدانیم با این بودجه در دنیا چه کارهایی می توان انجام داد.
وی ادامه داد: ابرپروژه های جهان همچون فرودگاه دبی که درآمد بیشتری از نفت ما دارد با ۳۰ میلیارد دلار ساخته شده، بنابراین سالانه با یارانه انرژی کشور، می توانیم سه فرودگاه در اندازه فرودگاه دبی بسازیم؛ ایستگاه بین المللی فضایی با ۱۰۰ میلیارد دلار ساخته شده که تمام جهان در آن سرمایه گذاری کردند، یعنی چیزی معادل یارانه انرژی ایران.
این فعال بخش خصوصی بیان کرد: یارانه انرژی ۸۱ میلیاردی با توجه به محدودیت فروش نفت، افزایش هزینه های دولت و رشد جمعیت قابل تامین نیست زیرا باعث چاپ پول بدون پشتوانه و در نتیجه ایجاد تورم می شود؛ در مقابل افزایش تورم نیز مجدد موجب افزایش یارانه انرژی می شود.
رییس اندیشکده انرژی اتاق کرمان گفت: در ابتدای سال جاری هر لیتر بنزین یکهزار و ۵۰۰ تومانی با ارز نیمایی ۴۳ هزار تومانی چیزی حدود ۳.۵ سنت ارزش داشت اما از اول دی ماه سامانه نیمایی را تغییر دادیم و ارز در سامانه جدید ۶۵ هزار تومان است که قیمت بنزین ۳.۲ سنت می شود.
وی تاکید کرد: اقتصاد را نمی شود چند وجهی اداره کرد باید ارز اصلاح اما باید نکات دیگر هم رعایت شود؛ اکنون قاچاق سوخت جذابیت بیشتری برای قاچاقچی دارد و ماینر غیرمجاز جذاب است.
یارانه انرژی قابل حل است
پورامیری افزود: ماهانه ۹۷.۵ دلار سهم هر ایرانی از یارانه انرژی است و اگر با تمهیدات کارشناسی قیمت آن را اصلاح کنیم با افزایش حقوق مردم این موضوع حل می شود؛ البته دردناک خواهد بود اما قابل حل است.
وی با بیان اینکه درآمد توانیر از فروش برق ایران ۱۲۰ همت بوده اما قیمت تمام شده برای دولت نزدیک به سه هزار همت است اضافه کرد: یارانه برق ۲ برابر بودجه محقق شده دولت در سال گذشته بوده است.
این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه قیمت تمام شده برق در ایران کیلوواتی هشت هزار تومان است اضافه کرد: میانگین معیار قیمت برق خانگی ۱۶۲ تومان بوده در حالی که عدد یارانه انرژی ۶۳۳ همت است.
وی در ادامه با اشاره به مشکل آب و زمین سرمایه گذاران گفت: ۳۲ میلیون مشترک برق خانگی در ایران داریم که ۷۵ درصد از آنان طبق الگو مصرف می کنند و ۲۵ درصد مشترکان نیز ۵۰ درصد مصرف برق خانگی را در اختیار دارند؛ اصلاح قیمت ها باعث مدیریت بخش وسیعی از مصرف انرژی کشور می شود.
یکهزار و ۶۰۰ مگاوات پروژه خورشیدی در دست اجرا
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمان نیز در این نشست گفت: جهاد کشاورزی و منابع طبیعی آمادگی کامل دارند که بدون نگرانی مشکل واگذاری زمین برای سرمایه گذاری در حوزه انرژی خورشیدی حل شود و در این زمینه کارگروه مربوطه به مشکلات سرمایه گذاران رسیدگی می کند.
سیدمصطفی آیت اللهی موسوی با بیان اینکه نیروگاه های خورشیدی برای تولید چهار هزار مگاوات برق در استان جانمایی شده است افزود: زمین برای ۲ هزار مگاوات مشخص شده و در اختیار سرمایه گذاران گذاشتیم و در کرمان یکهزار و ۶۰۰ مگاوات پروژه در دست اجرا داریم.
رفع مشکل زمین
وی با بیان اینکه موضوع واگذاری زمین برای ساخت نیروگاه خورشیدی بدون فرایند استعلام مستقیم از سوی منابع طبیعی در اختیار سرمایه گذار قرار می گیرد افزود: دولت در ۲۵ بهمن ۱۴۰۲ مشخص کرد که فرایند استعلام تسهیل و تعداد ۲۰ استعلام، به یک استعلام از محیط زیست تبدیل شده که با موافقت این سازمان می توان زمین را در اختیار سرمایه گذار قرار دهد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمان با بیان اینکه در کرمان ۲۰ درصد هزینه زمین از سرمایه گذار دریافت می شود تاکید کرد: تعدادی از آقایان و مجموعه سرمایهگذار زمین ها را حبس می کنند اما کار نمی کنند، در نقاطی که استعلام انجام شده و زمین را گرفته اند و حبس کردند، آنان را جایگزین می کنیم.
وی ادامه داد: هر سرمایه گذاری که بخواهد در حوزه انرژی خورشیدی استان کرمان کار انجام دهد، در کارگروه انرژی دولت مجوز سه هزار مگاوات سرمایه گذاری را دریافت می کند.
آیت اللهی موسوی در ادامه با بیان اینکه مجوزهای بی نام آماده شده و در اختیار قرار گرفته است گفت: تعلل در سرمایه گذاری فقط به خاطر منابع طبیعی نیست بلکه مواردی داشتیم که سرمایه گذار مجوزها را دریافت کرده اما نیامده کار انجام دهد که باید آنان را جایگزین کنیم؛ در برخی موارد نیز زمان بر شدن کار به خاطر پیگیر نبودن سرمایه گذار بوده است.
وی افزود: باید موضوع سرمایه گذاری در حوزه انرژی خورشیدی را تسریع و به این مقوله کمک کنیم که آنچه توان داریم را در رفع ناترازی انرژی می گذاریم.
پیشنهاد تشکیل ستاد انرژی خورشیدی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمان نیز در این نشست گفت: هر روز سرمایه گذاران حوزه خورشیدی با ما در ارتباط هستند و ظرفیت خوبی در تولید انرژی های پاک و خورشیدی داریم.
امیر حسن زاده با پیشنهاد برگزاری ستاد انرژی خورشیدی در استان با حضور استاندار کرمان افزود: یک گروه کشاورزان قصد ۳۰ مگاوات سرمایه گذاری داشتند و گمراه بودند که این ستاد می تواند به این افراد کمک کند؛ یک ماه کار سرمایه گذار اصفهانی طول کشید و ضرر دید، کسی ضرر آن را قبول نمی کند و همین باعث جوسازی سرمایه گذاران می شود و در این زمینه تشکیل و نظر این ستاد می تواند موثر واقع شود.
وی تصریح کرد: وزارت نیرو ۵۰۰ رک (اصطلاح تخصصی) نیروگاهی را برای شرکت های توزیع در استان ها در نظر گرفته و میگویند هراستانی که زودتر اقدام کند رک بیشتری دریافت می کند که این استدلال اشتباه است.
معاون استاندار کرمان یادآور شد: با احترام به وزارت نیرو، این وزارتخانه در حوزه صنایع یک طرفه پیش می رود، به عنوان مثال یک شرکت بورسی چاه آب خریده و در پرتفوی(سبد سهام) آن وجود دارد، اما آب آن را قطع می کند و چاه های کشاورزی به همین ترتیب است؛ تصمیم ها در جلسات وزارت نیرو بدون اخذ نظر وزارتخانه های صنعت و کشاورزی گرفته می شود که این مشکل را به تهران ارسال می کنیم.
وی با بیان اینکه سرمایه گذاران زمین های میزبانپذیر که ظرفیت اتصال به پست برق را دارند باید انتخاب کنیم گفت: مشکل صدور مجوزهای بی نام رفع شده است.
قدردانی از استاندار پیشین
همچنین در این آیین از فداکار استاندار پیشین کرمان که به همراه همسر خود در این آیین حاضر شده بود قدردانی شد.
طالبی استاندار کرمان با قدردانی از استاندار پیشین گفت: یکی از ملاک های ارزیابی یک مدیر موفق، نوع نگاه بخش خصوصی به عملکرد این شخص است و زمانی ببینیم بخش خصوصی از وی رضایت دارد، ما در مورد یک مدیر موفق صحبت می کنیم؛ همچنین ما شاهد اثرات خیر فعالیت های استاندار پیشین در استان بودیم.
فداکار نیز در این زمینه با قدردانی از اتاق بازرگانی به عنوان حلقه وصل دولت و بخش خصوصی و مدیران دستگاه های اجرایی استان کرمان گفت: کارهای اتاق بازرگانی برای حمایت از دولت برجسته و تولید محتواهای خوبی انجام شده است؛ در ایام ۳۰ ماهه کاری، کارهای خوبی با همکاری این بخش ها در استان صورت گرفته است.
وی افزود: شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی رتبه نخست کشور را از سال ۱۴۰۱ تاکنون به دست آورده است که نشان از توانمندی این اتاق دارد.
در این مراسم از فداکار استاندار پیشین کرمان با اهدای لوح قدردانی شد.