عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، همچنین کلیه شاخص های بورس و فرابورس با نوسان مثبت به اتمام رسیدند و سبز پوش شدند.
در روند بازار امروز؛ نمادهای شستا، کگل و ووبصادر بیشترین خروج پول را تجربه کردند و در مقابل نمادهای شتران، ومهان و خودرو بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند. همچنین در نیمه دوم بازار ۶۲ درصد نمادها مثبت بودند و ۳۸ درصد مابقی منفی معامله شدند.
از سوی دیگر، ارزش معاملات کل نسبت به روز گذشته ۸۷ درصد افت کرد، اما ارزش معاملات خرد ۱۴ درصد افزایش یافت. در این بین ارزش صفوف خرید و فروش سبزپوش شدند و صعود کردند.
در نهایت، نقدینگی وارد صندوق کالایی وسهام شد، اما همچنان خروج پول حقیقی از صندوقهای با درآمد ثابت تداوم داشت.
نگرانی سرمایه گذاران از نقدشوندگی سهام در بازار سرمایه
با این همه، محمدرضا اعلمی، کارشناس بازارسرمایه در گفت و گو با اکوایران درباره روند فعلی بازار سرمایه گفت: چهل و سه روز است که شاخص کل بورس به عنوان یکی از فاکتورهای تحلیل کلیت بازار بدون اصلاح و به صورت شارپی رو به افزایش است.
او در ادامه افزود: بررسی وضعیت بازار از جوانب مختلف از اهمیت برخوردار است. همچنین چرخش تصمیم گیری ها به نفع بازار سرمایه و کاهش نسبی ریسک های سیستماتیک منطقهای سبب بهبود نسبی وضعیت بازار سرمایه شده است، اما نکته نگران کننده رشد شارپی بازار است.
به گفته این فعال بازار سرمایه؛ یکی از دلایل رشد شارپی شاخص کل، محدودیت دامنه نوسان سه درصدی است. این رشد شارپی یک ریزش شارپی را نیز به همراه خواهد داشت. همان طور که با اندک پولی بازار مثبت شده و در صف خرید قفل میشود، با شناسایی سود توسط بخشی از بازار و خروج پول از آن شاهد صفهای فروش خواهیم بود.
اعلمی تصریح کرد: همیشه هم نمی توان به صورت دستوری و تزریق پول جلوی ریزش بازار را گرفت، همان طور که در سالیان گذشته، -مخصوصا سال ۹۰- نتوانستیم جلوی ریزش بازار را بگیریم.
وی ادامه داد: بخشی از پول های پارک شده به سبب نگرانی از نقد شوندگی بازار، وارد بازارسرمایه نمی شوند.
رشد یا اصلاح بورس؟
این تحلیلگر بازار سرمایه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به احتمال اصلاح بازار، تاکید کرد: شاخص کل بورس از روز یکشنبه مورخ ۱۳/۰۸/۱۴۰۳ حدود ۴۲ درصد رشد کرده و سقف تاریخی خود را نیز شکسته است و باید منتظر اصلاح شاخص کل باشیم. اگر اصلاح صورت بگیرد و بازار با روند مثبت همراه شود، برخی نگرانی ها نسبت به آینده ی بازار کاسته خواهد شد. روند مثبت به همراه افزایش حجم معاملات معید ادامهدار بودن روند مثبت بازار خواهد بود.
اعلمی ادامه داد: سوال اساسی اینجاست که اگر دامنه نوسان هفت درصد بود، باز هم شاهد رشد بازار بودیم؟ بله روند کلی بازار تغییر می کرد؛ چرا که سیاستهای کلی اقتصادی تغییر کرده است، ولی شاهد رشد شارپی بازار نبودیم و نگرانی از بابت آینده بازار وجود نداشت.
این فعال بازار سرمایه بیان داشت: بازار در این حالت به آرامی به حرکت مثبت خود ادامه می داد و کف سازی میکرد. در شرایط رونق بازار باید به سمت اصلاح ریز ساختارهای بازار بورس حرکت کنیم. همچنین یکی از ریزساختارها ، دامنه نوسان است که به مرور باید به سمت حذف کردن آن حرکت کنیم. دلایل مطرود شدن این شیوه از اداره کردن بازار؛ یعنی استفاده از دامنه نوسان که بارها و بارها گفته ایم. ولی شاید ساده ترین کار برای مدیریت بازار استفاده از دامنه نوسان باشد تا به سهامداران این گونه القا کنیم که مراقب سرمایه شما هستیم.
اقدامات دستوری نتیجه بخش نیست
این کارشناس در بخش دیگری از سخنان خود بورس را آینه وضعیت کلی اقتصاد ایران توصیف کرد و گفت: بهتر است که در روزهای رونق بازارسرمایه به سراغ بهبود وضعیت بازار چه از لحاظ نقدشوندگی چه از لحاظ تحلیل پذیری و عدم مداخله مستقیم در روند کلی بازار برویم. بورس آیینه وضعیت کلی اقتصاد است و بهبود وضعیت کلی اقتصاد خود را در بازار سرمایه نشان خواهد داد.
اعلمی در نهایت گفت: بنابراین باید اجازه دهیم بازار بدون ورود در فرایندهای عرضه و تقاضا راه خود را پیدا کند. از طرفی برای حمایت از بازار برخی اقدامات دستوری صورت می گیرد و از طرفی گفته می شود که ما وظیفه حفظ شاخص کل را نداریم؛ این رشد شارپی شاخص کل، خود گواه این موضوع است.