مالک حسینی در افتتاحیه اولین دوره آموزش و ارتقاء توانمندیهای برنامهریزی و تسهیلگری برای توانمندسازی، توسعه کارآفرینی و کسبوکارهای اجتماعی گفت: عمدهترین مشکل در ایران شروع کسبوکار و تداوم آن است که با شرایط فعلی همخوانی ندارد.
وی با بیان اینکه نگهداشت اجتماعی به اندازه حوزه خدمات شهری برای یک شهر به مانند تهران لازم است، گفت:ایجاد و رونق کسبوکارها علاوه بر اینکه موجب استحکام خانوادهها میشود، از بروز مشکلات اجتماعی جلوگیری میکند.
وی گفت: امروز جلسه آغاز به کار این دورهها برگزار شده، موضوع کارآفرینی جزو ماموریتهای سازمان رفاه قرار داده شده است هرچند که اصولا در گذشته نگاه شهرداری به موضوع کارآفرینی فقط ارائهی زیرساختهای ارزان بود و در حالت عالی از کارآفرینان میخواست که از نیروهای انسانی مورد نظر شهرداری همچون زنان سرپرست خانوار و بهبود یافتگان استفاده کند، اما حالا رویکردمان تغییر کرده است و به دنبال تسهیلگری و نه ارائه زیرساختها هستیم و در هنگام ارائهی زیرساخت نیز به شاخصهای مختلفی از جمله پوشش قرار گرفتن جمعیت هدف توجه کنیم.
حسینی گفت: ما متولی حل بیکاری نیستیم و نباید به این موضوع ورود کنیم، اما رویکرد تسهیلگری را دنبال میکنیم، تلاشمان این است که در این دوره یکی از ماندگارترین اقدامات در حوزه اجتماعی را ایجاد کنیم و مدل کسبوکار نیز به صورت مشارکتپذیری خواهد بود.
وی با اشاره به تاثیر کرونا بر از بین رفتن برخی مشاغل اظهار کرد: وجود تحریمها نیز بیشتر ما را در تنگنا قرار داده است و باید به سمت معاش پایدار قدم برداریم به عنوان مثال یکی از موضوعاتی که ما دنبال میکنیم آموزش ۵۰۰ خانواده کودکان کار است که با رویکرد دستیابی به معاش پایدار آنها را در دورههای عملیاتی وارد کردیم.
سرپرست سازمان خدمات اجتماعی با بیان اینکه ایجاد اشتغال برای هر فرد میتواند به کاهش آسیبهای اجتماعی و هزینههای ناشی از آن تاثیر بگذارد، گفت: هزینه مستقیم نگهداری یک معتاد در گرمخانههای شهرداری روزانه ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان است و اگر بتوانیم ۱۰۰ معتاد را پس از بهبود یافتن به چرخه اشتغال بازگردانیم و به خانوادههایشان بسپاریم ماهانه یک میلیارد تومان صرفهجویی میشود که میتوانیم آن را صرف اشتغال کنیم.
ایجاد فروش اینترنتی برای دستفروشان
همچنین مهناز استقامتی – شهردار منطقه ۸ – نیز با بیان اینکه شهرداری تهران از مسالهی کارآفرینی در شهر استقبال میکند گفت: با این حال هنوز بانک اطلاعاتی درستی نداریم و به یکپارچگی در این زمینه نرسیدهایم.
وی با بیان اینکه کرونا با وجود آنکه تخریبی برای سلامتی جامعه بود اما فرصتهایی را نیز ایجاد کرد، ادامه داد: مطمئن باشید اگر کرونا نبود ۳۰ سال طول میکشید تا میتوانستیم بستر آموزش مجازی و گسترش IT را به درون خانوادهها ببریم، اما با وجود کرونا حالا میبینیم که حتی یک فرد آموزش ندیده نیز به راحتی میتواند از این فضا استفاده کند.
شهردار منطقه ۸ با تاکید بر اینکه ما بانک اطلاعاتی جامعی از وضعیت دستفروشان در منطقه داریم که میتوان فرصت فروش اینترنتی را برای آنها فراهم کرد، اظهار کرد: اولین کارگاه تولید ماسک با مجوز وزارت بهداشت در منطقه ۸ ایجاد شد و حالا میتوانیم با استفاده از ساختمانهای مربوط به شهربانو و کوثر افراد را به سمت کارآفرینی سوق دهیم.
کارآفرینی متناسب با شرایط هر محله
شیرزاد – سرپرست ستاد مدیریت محله – نیز در ادامهی این نشست با بیان اینکه سیاستگذاریهای مختلفی در حوزه کارآفرینی باید متناسب با هر محله ایجاد شود، گفت: معمولا دو نوع نگاه به محله و محلهمحوری وجود دارد. از یک سو برخی معتقدند که کالبد و فیزیک محله مهم است و باید هویت و حفظ تعلق به محله را بالا ببریم که در این نوع نگاه ما با جامعه محلهای در ارتباط هستیم که نیازمند شیوههای کارآفرینی متناسب با کالبد محله است، اما رویکرد دوم به محله به جای مشارکت اجتماعی به شهروند محوری متمرکز است به گونهای که ما با افرادی مواجه هستیم که تعاملات محلی و ساختار شهر و محله برایشان مهم نیست و اصطلاحا فرد علاقهای به شناخته شدن ندارد و میخواهد در یک فضای آرام خود را گم کند و تعاملات محدود داشته باشد که طبیعتا برای این شیوه محله محوری نیز باید یک مدل دیگر از کارآفرینی تعریف کنیم.
وی گفت: ما باید به سمتی پیش برویم که شهرداری نقش تسهیلگر داشته باشد و شهروند آموزش دیده متناسب با کسبوکار داشته باشیم، ما نمیخواهیم جای سازمان فنی حرفهای را بگیریم یا رقیب بخش خصوصی باشیم بلکه باید در سیاستهای شهریمان به مسالهی کارآفرینی توجه جدی داشته باشیم.
زهرا بهروزآذر – مدیر کل زنان شهرداری تهران – با بیان اینکه کارآفرینی باید مبتنی بر نوآوری باشد، اظهار کرد: کارآفرینی تقسیمبندیهای مختلفی دارد که میتوان به فراخور نوع جامعه از هر یک از شیوههای کارآفرینی استفاده کنیم.
وی گفت: ۴۵۰ هزار زن سرپرست خانوار در تهران داریم که ۷۰ درصد آنها سرپرست خود را براثر فوت و نه لزوما طلاق از دست دادهاند، ما به عنوان شهرداری مسئول هستیم تا نهاد خانواده را حفظ کنیم و به همین دلیل تصمیم گرفتیم به جای ماهی دادن به این زنان که از سر مجبوری به کار روی آوردند، ماهیگیری یاد دهیم و مسیرهای مختلفی را نیز امتحان کردیم و نهایتا متوجه شدیم این افراد معمولا به دلیل دوربودن از محل کسبوکار و همچنین عدم آگاهی و آموزش لازم مایل هستند که کار کنند نه اینکه سرپرست کارگاهی باشند یا خودشان مشاغلی ایجاد کنند.
مدیر کل زنان شهرداری تهران گفت: بررسیها نشان داده است که معمولا اینگونه زنان به دلیل عدم آشنایی به قوانین دچار حواشی در محیط کار میشوند و حتی مسائل مختلف عاطفی را در خانوادههایشان تجربه میکنند، برهمین اساس مراکز کوثر شکل گرفت تا برای حل مساله اشتغال زنان سرپرست خانوار وارد عمل شود و یک مدل مشارکتی را با پیمانکاران و کارآفرینان آغاز کردیم.
بهروزآذر ادامه داد: براین اساس شهرداری تهران زیرساخت ارزان قیمت و نه رایگان در اختیار کارآفرینان قرار میداد اما شرکت مذکور باید ۷۰ درصد فضای اشتغالاش را به زنان سرپرست خانوار اختصاص میداد که این مهم در حال انجام است و موفقیتهای زیادی کسب کردهایم.
منبع: ایسنا