بررسی ها در تهران نشان می دهد که در تهران حدود ۱۵ درصد بافت فرسوده داریم و این ۱۵درصد بافت فرسوده تهران ۵۰ درصد جمعیت پایتخت را در خود جای داده که این یکی از بیشترین نگرانی های موجود است.
زلزله ای که این روزها تهران را لرزانده اگرچه بیشتر از ۵.۱ ریشتر قدرت نداشته اما بسیاری را نگران زلزله بزرگتری کرده است. زلزله ای که سالها است در محافل گوناگون درباره آن بحث می شود.
واقعیت این است که تاکنون هیچ شیوه ای برای پیش بینی زلزله ابداع نشده است و گمانه زنی ها در این باره قابل استناد نیست. البته فعال شدن گسل ها قابل ارزیابی است. با بررسی علائم فعالیت گسلها میتوان از فعال شدن آنها تا حدودی مطلع شد. پیدایش زلزلههای خفیف یکی از علائم فعال شدن گسلها محسوب میشود و با بررسی این لرزشها میتوان فهمید چه گسلهایی فعال شدهاند و امکان وقوع لرزشهای عمده آتی را در آنها ارزیابی کرد.
سعید منتظر القائم، پژوهشگر مهندسی زلزله می گوید ما نمیتوانیم ساعت، روز و حتی ماه زلزله را با دقت لازم و اطمینان لازم پیشبینی کنیم اما به صورت دراز مدت و میان مدت امکان پیشبینی وجود دارد.
دانشمندان همواره سعی دارند آثار وقوع زلزله را با شواهد تاریخی آن شناسایی کنند. به اعتقاد پروفسور بهرام عکاشه، پدر زلزله شناسی در ایران زلزله در پایتخت بر اساس شواهد و قرائن تاریخی در یک دوره ۱۵۰ الی ۲۰۰ ساله اتفاق افتاده است. نکته قابل توجه در این باره این است که آخرین زلزله مهیب تهران به سال ۱۸۳۰ بر می گردد و این بدین معنا است که قریب به ۱۹۰ سال از آخرین زلزله که پایتخت را ویران کرده می گذرد.
در دو روز گذشته بسیاری از مردم واژه زلزله احتمالی تهران را سرچ کرده اند که این مساله نگرانی کسر قابل توجهی از جامعه را نشان می دهد. دلایل این ترس البته کاملا روشن است. نجار رئیس سازمان مدیریت بحران می گوید در صورتی که زلزله ۷ ریشتری در تهران اتفاق بیفتد بر ۲ میلیون نفر تأثیر مستقیم دارد و یک فاجعه بینالمللی رخ خواهد داد.
بر اساس یک تحقیق زمین شناسی زلزلهای با بزرگی حدود ۷ ریشتر در تهران ۶۴۰٫۰۰۰ مسکن را از مجموع ۱٬۱۰۰٬۰۰۰ مسکن ویران کرده و علاوه بر این بیش از یک میلیون و نیم از جمعیت تهران را کشته و حدود چهار میلیون و سیصد هزار نفر را زخمیکند.
گسل های شمال و جنوب تهران می تواند مخاطرات زیادی را برای مردم تهران ایجاد کند. گسل شمال تهران که از کرج تا لواسانات را دربر می گیرد و گسل جنوب تهران یا همان گسل ری شمالی و گسل ری جنوبی چنانچه فعال شوند می توانند پایتخت را با زلزله ای بیش از ۷ ریشتر از پا درآورند.
وسعت تهران با توزیع اشتباه جمعیتی در مناطق خطرناک در کنار تعدد بی حساب حاشیه نشین های پایتخت باعث شده تا نگرانی از فردای زلزله در تهران بیشتر شود. بررسی ها در تهران نشان می دهد که در تهران حدود ۱۵ درصد بافت فرسوده داریم و این ۱۵درصد بافت فرسوده تهران ۵۰ درصد جمعیت پایتخت را در خود جای داده که این یکی از بیشترین نگرانی های موجود است.
اگرچه ساختمان های ساخته شده در سال های اخیر استحکام کافی دارند اما نگرانی درباره بخش های قابل توجهی از تهران به ویژه در مناطقی مثل ۹، ۱۰، ۱۲، ۱۴، ۱۶ و ۱۷ بیشتر است. مهدی زارع در این باره اظهار کرده اگر به بافت فرسوده و تمرکز جمعیتی توجه شود ما از نظر ریسک زلزله انتظار داریم که بیشترین خرابیهای ناشی از زلزله در بخشهای مرکزی به سمت جنوب شرق تهران باشد.
در کنار بحران مدیریت بحران در کشور ما تاسیسات شهری فرسوده و توسعه شریانها بدون توجه به ساختار شبکه ای از دیگر مشکلاتی است که نگرانی ها درباره فردای پس از زلزله در پایتخت را تشدید می کند. متاسفانه در شرایطی که مدیریت شهری پایتخت به هیچ عنوان قابل اتکا نیست باید امیدوار بود زلزله در تهران تا آنجا که ممکن است به تعویق بیفتد.
منبع: سلام نو