به گزارش اقتصادنیوز، بورس ماههاست که چالشهای بزرگی دارد. علاوه بر متغیرهای داخلی مانند نرخ بهره، قیمت دلار، حباب سکه و … بورس چند ماهی است با ریسکهای سیاسی بزرگی مانند تنشهای منطقه و بین ایران و اسرائیل و انتظار برای تعیین تکلیف انتخابات آمریکا مواجه است. در نهایت این هفته برای بازار با تعیین تکلیف ماجرای ریاست کاخ سفید آمریکا به اتمام رسید و نتیجه اگرچه خوشایند بورس نبود اما رفع این ابهام و مشخص شدن سیاستهای اقتصادی دولت در میانمدت کار را برای تالار شیشهای راحتتر میکند.
این هفته در حالی در بورس به اتمام رسید که شاخص کل بازدهی منفی ۱.۸۶ درصدی، شاخص هموزن بازدهی منفی ۲.۰۸ درصدی و شاخص کل فرابورس نیز بازدهی منفی ۲.۳۶ درصدی ثبت کردند.
از اتفاقات قابل توجه و منفی این هفته کاهش چشمگیر رشد نرخ دلار نیمایی و افزایش فاصله دلار نیما و آزاد بود. دلار حواله در این هفته بازدهی ناچیز مثبت ۰.۰۱ درصدی داشت و این در حالی بود که دلار بازار آزاد ۲.۸۵ درصد رشد کرد و در نهایت فاصله این دو دلار ۴۲.۵ درصد شد و به بیشترین میزان از ابتدای دولت پزشکیان رسید.
شنبه؛ سبز مصنوعی
در پایان معاملات بازار سهام در اولین روز هفته شاخص کل بورس تهران با رشد ۰.۲۵درصدی به سطح ۲ میلیون ۶۱ هزار واحدی رسید. شاخص هموزن هم بدون تغییر در سطح قبلی باقی ماند. اگر چه شاخص کل مثبت بود اما ۷۵ درصد از نمادهای بازار در محدوده منفی کار خود را خاتمه دادند و بار مثبت شدن شاخص کل بر دوش شاخصسازان بود. از سوی دیگر سرانه خریداران حقیقی ۳۶.۵ میلیون تومان به ثبت رسید که ۹۰ درصد سرانه فروش معاملهگران حقیقی بود.
یکشنبه؛ قرمز پررنگ
معاملات بورس یکشنبه در حالی به اتمام رسید که شاخص کل با افت ۱.۳۸ درصدی در کانال دو میلیون و ۳۲ هزار و ۷۶۴ واحد به کار خود پایان داد و شاخص هموزن نیز با ۰.۹۱ سقوط نهایتا در کانال ۶۶۴ هزار و ۳۸۱ واحد آرام گرفت. شاخص کل فرابورس با ۰.۹۴ افت در محدوده ۲۰ هزار و ۹۹۶ واحد به کار خود پایان داد و شاخص هموزن نیز با هزار و ۰.۹۵ درصد کاهش ارتفاع کار خود را در کانال ۱۱۶ هزار و ۹۹۶ واحد به پایان رساند.
دوشنبه؛ کاهش سرعت خروج پول
معاملات بورس دوشنبه با افت ۰.۷۳ درصدی شاخص کل به پایان رسید و نماگر اصلی بورس در سطح دو میلیون و ۱۷ هزار و ۹۰۰ واحد به کار خود پایان داد. همچنین، شاخص هموزن با افت ۰.۷۰ درصدی، در کانال ۶۵۹ هزار و ۷۵۳ واحد بسته شد. شاخص کل فرابورس نیز با ۰.۶۴ کاهش به محدوده ۲۰ هزار و ۸۶۲ واحد رسید و شاخص هموزن نیز با افت ۰.۹۰ درصد در سطح ۱۱۴ هزار و ۹۸۸ واحد به کار خود پایان داد.
سه شنبه؛ استقبال سبز
بورس که مخصوصا یک ماه اخیر را به شدت تحت تاثیر ریسکهایی چون جنگ با اسرائیل و اثر روانی نتیجه انتخابات آمریکا سپری کرده بود در حالی که در یک قدمی تعیین تکلیف دست کم یکی از این ریسکها قرار داشت با رشد شاخص کل مواجه شد. شاخص کل در چهارمین روز معاملاتی هفته توانست با رشد ۰.۳۵ درصدی کار خود را در کانال دو میلیون و ۲۵ هزار واحد به اتمام برساند. شاخص هموزن نیز در نهایت بدون تغییر ماند و در کانال ۶۵۹ هزار و ۷۸۲ واحد به کار خود پایان داد.
در بازار فرابورس ایران اما شاخصها منفی ماندند. شاخص کل فرابورس با ۰.۰۵ درصد کاهش ارتفاع در کانال ۲۰ هزار و ۸۵۱ واحد ایستاد و شاخص هموزن نیز با افت ۰.۱۲ درصدی در محدوده ۱۱۴ هزار و ۸۵۲ واحد ایستاد.
چهارشنبه؛ کت قرمز بر تن بورس ماند
همانطور که انتظار میرفت با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا بورس ایران ریخت و تمامی شاخصها منفی شدند. شاخص کل بورس که در ساعات پایانی معاملات توانست بخشی از ریزش خود را جبران کند و در نهایت با افت ۰.۳۵ درصدی در محدوده ۲میلیون و ۱۷ هزار و ۸۷۳ واحد به کار خود پایان داد. شاخص هموزن نیز با افت ۰.۴۹ درصدی در محدوده ۶۵۶ هزار و ۴۹۲ واحد به کار خود پایان داد. شاخص کل و هموزن فرابورس نیز با افتهای ۰.۳۸ و ۰.۴۴ درصدی به ترتیب در کانالهای ۲۰ هزار و ۷۷۴ واحد و ۱۱۴ هزار و ۳۴۹ واحد ایستادند.
اما خودرو که به عرضه مجدد در بورس کالا بسیار نزدیک شده بود از آن بازماند. محمد اتابک وزیر صمت با اعلام این خبر گفت: هیچکجای دنیا، عرضه خودرو در بورس اتفاق نمیافتد. عرضه خودرو باید به صورت رقابتی و از طریق بازار انجام شود، نه از طریق بورس؛ از این رو شورای رقابت در این زمینه نظر درستی داشته و خودرو باید در شرایط رقابتی به مردم عرضه شود.
با این تفاسیر خودرو که احتمال میرفت با عرضه در بورس کالا بتواند بخشی از زیان انباشته را جبران کند و وضعیت کلی تابلوی معاملات را نیز بهبود ببخشد از آن بازماند و دولت پزشکیان یک گام در حذف قیمتگذاری دستوری عقب نشست.