ارزیابی و پایش گسل همه اراضی نهضت ملی مسکن

قواعد و اصول ساخت در نهضت ملی، مورد تأکید قانون جهش تولید ملی مسکن قرار گرفته است. به این ترتیب در نهضت ملی مسکن، در ساخت و تولید مسکن کیفیت در اولویت است و بر همین اساس، مکان‌یابی و تخصیص اراضی به این طرح از ضوابط شهرسازی تبعیت می‌کند.

0 235

به گزارش نیکان شهر، محمدمهدی حیدری، رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص ساخت و ساز‌های جدید با رعایت اصول ایمنی گفت: بر اساس بند «ض» ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران وظیفه‌ای به مرکز تحقیقات راه و مسکن وزارت راه و شهرسازی محول شده که بحث تدقیق حرایم گسل‌ها در کلانشهر‌ها عملیاتی شود.

وی ادامه داد: در گام نخست این اقدام در ۶ شهر کشور انجام شده است. همچنین در حوزه فرونشست نیز در بحث نهضت ملی مسکن موضوع مورد توجه وزارت راه و شهرسازی این است که زمین‌هایی که برای اجرای این طرح معرفی می‌شوند باید از لحاظ فنی مورد ارزیابی قرار گیرند تا بعد از انجام ساخت و ساز برای مردم و بهره برداران مشکلی ایجاد نشود.

حیدری بیان کرد: براساس ابلاغیه وزارت راه و شهرسازی هر زمینی که مشکل داشته باشد برای بررسی فنی به مرکز تحقیقات ارجاع داده می‌شود و ما از لحاظ فنی و از منظر بحث فرونشست و تطبیق پهنه‌بندی حریم گسل‌ها آن را ارزیابی می‌کنیم و نظر خود را ارائه می‌دهیم تا با خیال آسوده به محدوده الحاق شود.

وی افزود: بحث تدقیق حریم گسل‌ها مشخص می‌کند که ساختمان‌های مهم مانند بیمارستان‌ها، مدارس، پمپ بنزین‌ها، ایستگاه‌های آتش‌نشانی و دکل‌های مخابراتی در پهنه محدوده حریم گسل احداث نشود.

همچنین مشخص می‌کند کدام یک از ساختمانی‌هایی که روی گسل ساخته شده می‌بایست در اولویت مقاوم‌سازی قرار گیرد. بحث تدقیق حرایم گسل‌ها مشخص می‌کند که وقتی حریم گسل مشخص شد ساختمان‌های مهم با یک فاصله از حریم گسل ساخته شود و در حقیقت یک نقشه راه برای ساخت و ساز و طرح تفصیلی شهری خواهد بود.

مدیر بخش مرکز زلزله‌شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و دبیر کارگروه ملی زلزله نیز گفت: با انجام مطالعات پژوهشی تدقیق نقشه گسل‌ها و تعیین حرایم آن‌ها در شیراز، احداث هرگونه سازه‌ها و ساختمان‌های مهم در پهنه‌های گسلی مشخص شده ممنوع خواهد شد.

وی ادامه داد: بر این اساس احداث ساختمان‌های مهم مانند بیمارستان‌ها، مدارس، مخازن سوخت و گاز در محدوده تعیین شده ممنوع خواهد شد. همچنین تمهیدات مهندسی نیز برای افزایش تاب‌آوری نقاط تقاطعی لوله‌های گاز و شریان‌های حیاتی با گسل‌ها اندیشیده خواهد شد.

علاوه‌بر بخش مسکن، پیاده‌سازی سیستم مدیریتی روسازی راه‌ها، ارائه گواهینامه فنی به کارخانجات تولید قیر و آسفالت و مشارکت کارخانجات دارای گواهینامه فنی از مرکز در تکمیل پروژه‌های راهسازی، دوجداره شدن تانکر‌های حمل قیر، بازنگری و تدوین نشریات تخصصی و آیین‌نامه‌ها بخشی دیگر از اقدامات برای افزایش کیفیت زیرساخت‌های راهسازی است.

ارزیابی و تأیید کارخانجات تولید قیر و آسفالت از دیگر اقدامات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی است که وزارتخانه به مرکز محول کرده است. حدود دو سال است که مرکز تحقیقات گواهینامه فنی برای کارخانجات تولید قیر صادر می‌کند. کارخانجات نیز موظف هستند تا به مرکز مراجعه کنند و اطلاعات خود را در سامانه مرکز وارد کنند. مرکز تحقیقات نیز متخصصان خود را برای ارزیابی می‌فرستد و چنانچه ایرادی در تولید آسفالت و قیر وجود داشته باشد به آن‌ها اعلام می‌شود.

بعد از رفع مشکل این کارخانجات از سوی مرکز، گواهینامه فنی دریافت می‌کنند. در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی، ادارات کل راه و شهرسازی و سایر سازمان‌های وابسته به وزارت راه را در بخش‌های برون‌شهری مکلف کرده است تا آسفالت و قیر خود را از کارخانجاتی تهیه کنند که محصولات آن‌ها دارای گواهینامه فنی از مرکز است.

هم‌اکنون تعداد زیادی از کارخانجات این کار را انجام می‌دهند. کارخانجاتی که هنوز گواهینامه فنی دریافت نکرده‌اند محصولات آن‌ها در پروژه‌های راهسازی و سایر پروژه‌های راه و شهرسازی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

منبع: ایرنا

پیام بگذارید