به گزارش روز سهشنبه گروه علمی ایرنا، دومین دوره جایزه پروفسور وقار در سالن اجتماعات دانشکده متالورژی و مواد دانشگاه تهران برگزار شد و از پیشکسوتان دانش متالورژی و مواد و پایاننامه برگزیده دانشجویی در مقطع کارشناسی دانشگاه تهران تقدیر به عمل آمد.
مبینا میرزا حسابی؛ رتبه اول پذیرفته شده در رشته متالورژی و مواد دانشگاه تهران برگزیده بخش دانشآموزی بود.
هومن بخشی از دانشگاه علم و صنعت ایران با ارائه طرح تولید کربن فعال سخت با سطح ویژه بالا مخصوص استخراج طلا برگزیده دانشجویی، رضا بهاءالدینی از شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر برگزیده صنعتی بود که طرح تولید بریکت اکسیری از ریزدانه گندله و لجن آهن اسفنجی را ارائه کرده بود.
بر اساس این گزارش، ملاک انتخاب طرحهای برگزیده میزان اثرگذاری، ایجاد ارزشافزوده، تشکیل هسته دانشبنیان، تولید محصول و کارآفرینی بوده است.
این جایزه بهمنظور گرامیداشت نام و یاد پروفسور رامز وقار، پدر دانش مهندسی متالورژی و موا د ایران و اولین فارغالتحصیل ایرانی این رشته، بنیان نهاده شده است تا علاوه بر ارج نهادن به فعالیتهای پژوهشی و صنعتی این استاد بزرگ، گامی در راستای اعتلای ارتباط بین صنعت و دانشگاه بردارد.
این جایزه با مشارکت صنایع معدنی و فلزی کشور، خانواده پروفسور وقار، بنیاد حامیان دانشکدگان فنی و همکاران ایشان در دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه تهرا ن، در سه بخش دانشآموزی، دانشجویی و صنعتی به طرحهای تاثیرگذار و راهگشا در حوزههای مختلف صنایع معدنی و فلزی اعطا شد.
در پایان از محمدمهدی روستا برای پایاننامه برگزیده در مقطع کارشناسی دانشکده مهندسی متالورژی و مواد دانشگاه تهران با عنوان شبیهسازی تولید چرخ قطار با استفاده از روش اجزای محدود به استاد راهنمایی محمد پارسا تجلیل شد.
توصیه معاون وزیر به اساتید قدیمیترین دانشکده متالورژی و مواد ایران
در این مراسم، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به اساتید متالورژی و مواد دانشگاه تهران توصیه کرد که برای مسائلی چون بررسی اثر هیدروژن بهینهسازی انرژی و احیا با توجه به مصرف ۷۰ درصدی گاز در صنعت فولاد، پروژه تعریف کنند.
محمد آقاجانلو که خود از دانشآموختگان متالورژی مواد از دانشگاه تهران است از اساتید خواست تا برای صنعت پروژههای مختلفی تعریف کنند و دورههای آموزشی متناسب برای دانشجویان برگزار شود.
وی ایران را جزء ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد و به لحاظ ظرفیت فولاد هفتمین کشور برشمرد و در ادامه با طرح این پرسش که چرا با این وجود سالانه میزان تولید به سرمایه در صنعت فولاد رو کاهش است؟ گفت: علت آن است که سرمایهگذاری متناسب با بستر انجام نشده است حال آنکه ایران سرمایههای بیشماری در صنایع پایه دارد.
معاون وزیر صمت، موضوع زغال حرارتی را از موضوعات مهم مورد بحث دانست و خاطرنشان کرد که بهعلت فراوانی گاز ارزانقیمت، هیچگاه بهدنبال زغال حرارتی نرفتیم.
وی افزود: باید بر روی مزیتهای پایهای کشور متمرکز شد و با توجه به کلان روندهای جهانی در این حوزه حرکت و ارتباط میان صنعت و دانشگاه را برقرار و تقویت کنیم.
آقاجانلو گفت: ایران در صنعت مس هم جایگاه بسزایی دارد اساتید بکوشند در فرآوری باطله معدنی و معادن کمعیار پرژوه تعریف کنند تا نیاز کشور را در این زمینه برطرف شود.
وی دانشکده متالورژی و مواد دانشگاه تهران را قدیمیترین دانشکده متالورژی مواد در کشور دانست و گفت: با این اساتید توانمند میتوان با بهرهگیری از علم آنها در کشور اثرگذار بود.
رئیس هیأت عامل ایمیدرو از تصویب ۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای اختصاص به گرنتهای پژوهشی خبر داد و گفت: این تصویب در راستای مزایای پایهای کشور انجام شده است. آمارها نشان میدهد ۸۰ درصد منفعت کشور در صنایع منابعمحور و نه هایتک تعریف شده است.
آقاجانلو یادآور شد که باید روی مباحثی چون هوش مصنوعی، افزایش بهرهوری، اقتصاد مهندسی و روشهای تأمین مالی کار شود.
تکلیف دانشگاهها به ارائه گزارش در خصوص تأثیرگذاری اجتماعی
در ادامه مراسم، محمود نیلیاحمدآبادی رئیس اسبق دانشگاه تهران اظهارداشت: در سالهای اخیر دانشگاههای کشور موظف به ارائه گزارش بررسی میزان تأثیرگذاری اجتماعی شدهاند.
وی ادامه داد: چون همه دانشگاههای دنیا حتی بخش خصوصی از منابع عمومی و دولتی با هدف تربیت افراد برای توسعه کشور استفاده میکنند بنابراین ناگزیرند میزان تأثیر اجتماعی خود را گزارش دهند من طی مدت تصدی پست ریاست دانشگاه تهران دریافتم که این دانشگاه تأثیرگذاری بسیاری در همه ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، علمی و فنآوری داشته است.
این شاگرد پدر دانش متالورژی و مواد ایران گفت: پروفسور وقار در دورانی که کسی در کشور با دانش متالورژی و مواد آشنا نبود این علم را پایهریزی کرد و نقش برجستهای در توسعه صنعت متالورژی و دانش متالورژی ایران داشته است.
رئیس اسبق دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنانش با اعتقاد به اینکه هر گاه دانشگاه و صنعت کنار هم آمدند شاهد اتفاقات بزرگ و مبارکی بودیم، افزود: صنعت نوعی رقابتپذیری است و بدون نوآوری امکان رقابتپذیری وجود ندارد که دانشگاه میتواند این نوآوری را برای صنعت داشته باشد در مقابل دانشگاه هم بدون صنعت نمیتواند کاری از پیش ببرد.
نیلی با بیان اینکه ۲۵ درصد از تولید ناخالص ملی کشور از صنعت است، در ادامه پیشنهاد داد که مدل همکاری دانشگاه با صنعت تعریف شود، نظیر یونیدرو. دانشگاه به لحاظ دانش تخصصی، نوآوری و فناوری پشتوانه صنعت و صنعت هم پشتبان دانشگاه باشد.
در ادامه مراسم، کامله وقار همسر پروفسور وقار با بیان اینکه مرحوم پروفسور وقار، مولف نخستین کتاب به زبان فارسی در تاریخ ایران با عنوان تهیه مواد معدنی در سال ۴۶ بود، خاطرنشان کرد که او عاشق تدریس و شیفته دانشجویانش بود و دانشگاه تهران به پاس تقدیر از زحمات بیدریغ او به ایشان درجه استاد ممتازی اعطا کردند و از سوی فرهنگستان علوم هم تقدیر شد.
وی با اشاره به کتاب متالورژی مس پروفسور وقار و هیدرومتالورژی او یادآور شد: کتاب هیدرومتالورژی با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در برنامه درسی دانشجویان قرار گرفت.
مهدی ملکان رئیس دانشکده متالورژی و مواد دانشگاه تهران هم محور اصلی جشنواره جایزه پروفسور وقار را زنده نگهداشتن یاد و خاطره پدر دانش متالورژی ایران برشمرد و افزود: این رویداد بهانهای شد تا اساتید در کنار صاحبان صنعت قرار گیرند که این موضوع در ایجاد و تقویت ارتباط دانشگاه و صعنت موثر است.
به گزارش ایرنا، پروفسور «رامز وقار» استاد برجسته و چهره ماندگار و پیشکسوت دانشکده فنی دانشگاه تهران و پدر علم متالورژی ایران بود.
وی سال ۱۳۱۰ در تفلیس متولد شد و با تغییر رژیم شوروی سابق به آنها اعلام شد یا باید به تابعیت آنجا در بیایند و یا این کشور را ترک کنند که خانواده وی راهی ایران شدند و رامز تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در تهران گذراند و دوره متوسطه را در دبیرستان البرز سپری کرد.
وی در دانشکده فنی دانشگاه تهران در رشته شیمی دانش آموخته شد و به عنوان شاگرد اول رشته مهندسی شیمی دانشگاه تهران با بورس دولتی به بلژیک رفت و در سال ۱۳۴۶ موفق به اخذ درجه دکتری شد.
پس از بازگشت به کشور به عنوان دانشیار و از سال ۱۳۴۶ با رتبه استادی در دانشکده فنی دانشگاه تهران فعالیت داشت و مدتی نیز رئیس اداره ساختمان دانشگاه تهران بود.
استاد وقار از سال ۱۳۴۹ تا سال ۱۳۵۴ که بنا به درخواست شخصی از دانشگاه تهران بازنشسته شد، مدیریت گروه متالورژی این دانشگاه را برعهده داشت. همچنین استاد تا سال ۱۳۵۸ به عنوان مشاور عالی شرکت ملی ذوب آهن ایران فعالیت داشت. عضویت در مدیریت سازمان گسترش، مدیریت عامل کارخانه ماشین سازی اراک و مدیریت کارخانه آلومینیومسازی اراک از جمله مسئولیتهای وی تا سال ۱۳۶۰ بود.
تاسیس شرکت مهندسان مشاور معدنکاو در سال ۱۳۶۰، عضویت در کمیسیون صنعت شورای عالی پژوهش کشور در سال ۱۳۶۱ ، ارائه مشاوره به واحدهای بزرگ صنعتی و تدریس بعضی از دروس گروه مهندسی متالورژی و مواد از سال ۱۳۶۲ از دیگر خدمات وی به شمار میآید.
گواهینامههای تخصصی در متالورژی آهن، متالورژی فلزات غیر آهنی، شناسایی مواد فلزی، الکترو شیمی، الکترومتالورژی و فرآوری مواد معدنی از دانشگاه بروکسل (۱۹۵۷)، دیپلم علوم تجربی در رشته متالورژی از دانشگاه بروکسل (۱۹۶۰)، طی دوره کوتاه مدت شش ماهه عیار کردن مواد معدنی در دانشگاه پاریس (۱۹۶۷) و طی دوره کوتاه مدت شش ماهه متالورژی اورانیوم و مواد رادیواکتیو از مرکز انرژی اتمی فرانسه ۱۹۶۹ از دیگر مدارج علمی تخصصی استاد وقار بوده است.
این چهره ماندگار علمی کشور در مردادماه ۱۳۹۹ دار فانی را وداع گفت.