کالاهای وارداتی گران قیمت، عامل اصلی کسری تجاری + جدول

0 4


اکوایران: بررسی تجارت ایران در ۱۰ ماه منتهی به دی سال جاری از رشد صادرات حکایت دارد. این رشد در بازه زمانی مورد بررسی، در حالی رخ داده که کشور همچنان با کسری تجاری ۸.۳ میلیارد دلاری مواجه شد؛ کسری که به دلیل ارزش بالای کالای وارداتی رخ داده است.

به گزارش اکوایران: آمارهای گمرک نشان می‌دهد در ۱۰ ماهه سال جاری، حجم تجارت غیرنفتی ایران به ۱۵۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن به ارزش ۱۰۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار رسیده است.

با توجه به این رقم، این سوال مطرح می‌شود که سهم تجار ایرانی در این حجم صادرات چقدر بوده است؟ داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد در این مدت صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، بالغ بر ۱۲۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تن به ارزش ۴۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بوده است. که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایشی ۱۲.۷درصدی در وزن و ۱۷.۶۷ درصدی در ارزش دلاری داشته است.

در مقابل، حجم واردات کشور در این بازه زمانی ۳۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تن کالا به ارزش ۵۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بوده که کاهشی ۶.۲۶ درصدی در وزن و افزایشی ۲.۸۴ درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته داشته است.

Capture

مقاصد اصلی صادرات ایران  

با توجه به داده‌های منتشر شده این پرسش مطرح می‌شود که مقاصد اصلی صادراتی کشور در این بازه چه کشورهایی بوده‌اند؟ داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد «چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «ترکیه»و «افغانستان» پنج مقصد اصلی صادرات کالاهای ایرانی بوده‌اند و نقش مهمی در تجارت خارجی ایران ایفا کرده‌اند.

«چین» با واردات حدود ۱۲ میلیارد و ۳۱۱ میلیون دلاری، بزرگترین مشتری کالاهای ایرانی است و ۲۵.۷۸ درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. در رتبه بعدی، «عراق» با ۱۰ میلیارد ۱۷۶ دلار قرار دارد که سهمی ۲۱.۳۱ درصدی از این صادرات را شامل می‌شود. «امارات متحده عربی» هم در این مدت با ۵ میلیارد و ۹۶۱ میلیون دلار سهم ۱۲.۴۸ درصدی و «ترکیه» با ۵ میلیارد ۵۳۵ میلیون دلار صادرات، سهمی ۱۱.۶ درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین، «افغانستان» با سهمی ۴.۱۳ درصدی و صادرات ۱میلیارد و ۹۷۳ میلیون دلاری در این فهرست قرار دارد.

کشور اصلی وارد کننده ایران

از سوی دیگر بنا به آمار منتشر شده، در بازه زمانی مورد بررسی، واردات ایران به پنج کشور اصلی متمرکز بوده است. «امارات متحده عربی» با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۶ میلیارد دلار و ۹۶۰ میلیون دلار سهمی در حدود ۳۰.۲۴ درصد از کل ارزش واردات به کشور را به خود اختصاص داده و عنوان بزرگ‌ترین تامین‌کننده واردات به کشور را از آن خود کرده است. در مقام دوم «چین» با ۱۴ میلیارد دلار و ۳۵۷ میلیون دلار سهم ۲۵.۶ درصدی و ترکیه هم با ۹ میلیارد و ۸۸۰ میلیون دلار و سهم ۱۷.۶۱ درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.

از سوی دیگر بررسی‌ها نشان می‌دهد در جایگاه بعدی، آلمان یک میلیارد و ۹۱۴میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده و سهمی ۳.۴ درصدی از صادرات به ایران داشته و هند با صادرات یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلاری و سهم ۲.۲ درصدی از کل ارزش واردات، در میان کشورهای عمده طرف معامله با ایران قرار داده‌ است.

 

پیام بگذارید