عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازارهای داخلی در هفته منتهی به ۲۷ دی با کاهش ارزش مواجه شدند؛ روندی که نشان دهنده کاهش انتظارات تورمی و افت انگیزههای سفتهبازی بود. همچنین بهبود انتظارات که محصول اخبار روزهای پایانی هفته بود، توانست کمی از تند و تیزی نوسان بازار کم کند.
با این حال، در این هفته بورس با کاهش ۲.۶۶ درصدی، بیشترین افت را در میان بازارهای مالی ثبت کرد؛ موضوعی که ناشی از کاهش نرخ ارز، افت قیمت کالاهای پایه، یا خروج نقدینگی از بازار سهام بود. البته شاخص کل بورس به مانند بازار طلا و ارز هفته جاری را در محدوده سقف سپری کرد و این افت ارزش میتواند ناشی از احتیاط بازیگران این بازار باشد.
درهم با ۱.۵۶ درصد و دلار تهران با ۱.۵۴ درصد کاهش در رتبههای بعدی نزول بازدهی قرار داشتند. این کاهش نشان دهنده تعدیل نرخ ارز و کاهش فشار تقاضا در بازار غیررسمی است. کاهش ۱.۲۵ درصدی دلار هرات هم این روند را تایید میکند.
افت ۱.۰۶ درصدی سکه و ۰.۸ درصدی طلای آبشده، همزمان با کاهش دلار نیما (۰.۵ درصد)، نشان میدهد که فشار تقاضای تورمی بر داراییهای فیزیکی کاهش پیدا کرده است. این روندها ناشی از کاهش انتظارات افزایشی در نرخ ارز، مداخلات احتمالی سیاستگذار در بازارهای مالی و یا تغییر در رفتار سرمایهگذاران نسبت به داراییهای پوششدهنده تورم است.
عکس: اکوایران
با این همه، بازارها هفته جاری را در سقف قیمتی نوسان دادند و حتی قیمت طلای آبشده در هفته منتهی به ۲۷ دی ماه اعداد جدیدی را به ثبت رساند. همچنین نوسان رفت و برگشتی بین سقف و کف در بازار ارز و سکه مشهود بود و تا روز چهارشنبه چند خبر بازار را از سقف دور کرد.
اولین خبر، چراغ سبز مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران به دولت ترامپ برای اعلام آمادگی مذاکره بود. خبر دوم از سمت مذاکرات ژنو مخابره شد که به گفته تحلیلگران از تنش کمتر حکایت داشت. بنابر پیگیری اقتصادنیوز از تحلیلگران، این دو خبر بازار را در روز چهارشنبه از سقف دور کرد و در ادامه با انتشار اخبار آتشبس غزه که در پشت خط به بازار رسید، مرزهای حمایت میانی هم از دست رفتند.
همچنین در انتهای هفته خبر نیویورک تایمز هم انتظارات معاملهگران را نسبت به مذاکرات و نوسان بازار تعدیل کرد و قیمت دلار به کف دامنه ۸۰ هزار تومان افتاد. همچنین قیمت سکه کانال ۵۶ میلیون تومان را از دست و طلای آبشده به کانال ۲۲ میلیون برگشت.
از سوی دیگر، در سمت رسمی نیز، قیمت دلار نیما افت داشت و طبق گزارش مرکز مبادله در این هفته معاملات بازار ارز تجاری با ثبت ۱۲۰ میلیون دلار رکورد جدیدی را به ثبت رساند.
با این همه، درباره آینده بازار دو رویکرد وجود دارد؛ برخی تصور میکنند استقرار ترامپ و صدور فرمان اجرایی جدید علیه ایران عدم قطعیت جدید در بازار محسوب میشود. اما تحلیلگران نزدیک به بازارساز اعتقاد دارند شوک ترامپ تا حدودی زیادی تخلیه شده و با توجه عبور بازار از پیک تقاضای تجاری و اثر ژانویه، بازار میتواند کم نوسانتر از هفته گذشته، معاملات را سپری کند.