ایسنا/مازندران استاندار مازندران با توجه به بحرانی بودن وضعیت پسماند در استان گفت: طی دو روز نرمافزار هوشمند و جامع پسماند برای سایتهای زباله استان استخراج و گروهی به کشورهای دیگر جهت بررسی شیوهها و منابع مدیریت پسماند اعزام شوند.
یوسف نوری ۲۰ آبان در سومین جلسه کارگروه راهبردی مدیریت پسماند استان که در استانداری برگزار شد، ضمن تبریک روز ملی مازندران اظهار کرد: تقلیلگرایی در عمل بدترین نظریه است، کاری که در مساله پسماند انجام شد؛ نه مدیریت بلکه اداره کردن بود.
ناترازی برق ناشی از ضعف نظام اداری
وی افزود: نظام اداری ما ناکارآمد بود که امروز به ناترازی برق رسیدهایم. مسئولیت خودمان را برعهده بگیریم و بر گردن مردم نیندازیم.
استاندار مازندران با اعلام اینکه ۵ مرکز پسماند برای این استان کافی بود، تصریح کرد: مدیریت پسماند مازندران باید مجهز به پلتفرم دارای نرمافزارهای مدیریت مخازن زباله، برنامهریزی هوشمند مسیرهای جمعآوری زباله، ثبت اطلاعات نوع و وزن زباله، مدیریت کارکنان، شناسایی منابع و عوامل کاهنده ضایعات و مانند آنها شود.
نوری درباره مصوباتی که برای ساماندهی زباله مازندران صورت گرفت، گفت: از هفته بسیج تفکیک زباله از مبدا آغاز میشود و با هدفگذاری، امسال به ۱۰ و سال آینده به ۵ درصد خواهد رسید. فرهنگسازی نه با مهندسی؛ بلکه با برنامهریزی ایجاد میشود.
نوری درباره سایت زباله آمل گفت: ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر پایین سد هراز آب میخورند و با تنش آب شرب مواجه هستند. اعتبار مدتی است قطع شده و سدسازی به تعویق افتاده در حالی که مدیریت پسماند شهری براساس قانون برعهده شهرداران است.
نوری ادامه داد: مجبور هستیم مجموعه آمل را باتوجه به گزارشها تعطیل کنیم و آبمنطقهای موظف به انجام ایزولهسازی زیر نظر ادارهکل محیطزیست است.
تعطیلی سایت زباله محمودآباد
استاندار مازندران درباره سایت زباله محمودآباد گفت: ادامه روند دپو زباله و ورود شیرابه به دریا، منجر به تعطیلی این سایت خواهد شد.
وی تاکید کرد: طی دو روز نرمافزار هوشمند و جامع پسماند برای سایتهای زباله استان استخراج و گروهی به کشورهای دیگر جهت بررسی شیوهها و منابع مدیریت پسماند اعزام شوند.
این مسئول با اشاره به هفته مازندران و توجه به ظرفیتهای تاریخی و بومی استان، اظهار کرد: از شرق تا غرب یک ملک سازگار با معماری مازندران نداریم و این در حالی رخ داده که مازندران دارای تمدن است.
معاون عمرانی استانداری مازندران نیز درباره معضل پسماند در استان اظهار کرد: تصمیمات باید به سمت اجرا برود و نمیتوانیم منتظر باشیم چه کسی در تهران برای ما تصمیم میگیرد. تبعات ناشی از اجرا نشدن بر گردن کسانی است که در این سالها مدیریت نداشتند.
عبدالرضا دادبود افزود: عمده نگاه به منابع مالی تخصیصیافته است اما اولویت امروز شهرداریها باید مساله پسماند باشد ولو هزینههای عمرانی به پسماند به اختصاص یابد.
وی با اشاره به اینکه نمیتوانیم منتظر بودجه و تصمیم جدید باشیم، گفت: سایتهای زباله با منابع داخلی امسال باید طی مدت مشخصی تکمیل تامین شود.
دادبود با تاکید براینکه در آمل جای صبر وجود ندارد و پروژه سد هراز به دلیل این مساله متوقف شدهاست، یادآور شد: پیگیریها رها نشده و در حال انجام است. سال گذشته با آتشسوزی مواجه بودیم و امسال با خطر رانش و توقف سد هراز روبرو هستیم.
وی اضافه کرد: امسال ۶ مکاتبه ملی در این زمینه انجام شد تا سایت زباله آمل تعیینتکلیف شود. شهرداری آمل بدون فوت وقت باید این مساله را حل کند.
معاون عمرانی استانداری مازندران در خصوص معضل زباله شهرستان نور و محمودآباد گفت: منابع مورد نیاز شهرستان نور با کمک شهرداری محمودآباد تامین شود و سایت بهاشتراک موردبهرهبرداری قرار گیرد.
ارتفاع پسماند در آمل از حد مجاز گذشته است
مدیرکل محیطزیست مازندران نیز اظهار کرد: در مرکز دفن زباله آمل ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن زباله در آن دپو میشود و باتوجه به نبود زیرساخت لازم تصفیه شیرابه درست انجام نمیشود و ارتفاع پسماند از حد مجاز چند برابر گذشته است.
عطالله کاویان با بیان اینکه تذکرها در سالیان گذشته داده شد و سایت زباله آمل از شرایط خوبی برخوردار نیست، گفت: براساس توافقنامه اب منطقهای مقرر شد مکان تا دو سال مدیریت و از امحای زباله با تعیین مکان جدید جلوگیری شود.
وی افزود: شهرستان نور باتوجه به برخورداری از کارخانه کمپوست بحث تاسیس کارخانه جدید یا ظرفیت ۲۵۰ تن در روز مطرح شد، مدیریت پسماند نور بیشتر معطوف به کمپوست است و چند مشکل از جمله نبود مدیریت روی شیرابهها، خارج از حد مجاز بودن مشکل میکروبی، عدم تقدم و تاخر سیستم شیرابه، شکایات از شهرداریها و مانند آن باید برطرف شود. در قیاس با دیگر شهرها نور وضعیت بهتری دارد.
مدیرکل محیط زیست مازندران تصریح کرد: در محمودآباد دپوی سنگین زباله و ورود شیرابه به رودخانه به یک معضل تبدیل شده و از سوی دیگر منظر شهری نیز در خطر قرار دارد.
این مسئول گفت: برای ۳ شهر آمل، نور و محموداباد اخطار صادر و پرونده قضایی تشکیل شدهاست.
کاویان وضعیت پسماند آمل را فوق بحرانی اعلام کرد و افزود: بارندگیهای سنگین همواره نگرانی وقوع حوادثی مانند رانش که منجر به فاجعه بینالمللی خواهد بود را در پی دارد.
وی با تاکید براینکه براساس قانون مدیریت پسماند شهری برعهده شهردار است، افزود: یک بار تصمیم به پلمب سایت آمل گرفته و فرایند اجرا انجام شد اما در نهایت اجرایی نشد.
مدیرکل محیط زیست مازندران تصریح کرد: ادامه پروژه ساخت سد هراز باید مورد توجه قرار گیرد، مطالعات مشاور پروژه براساس میزان و حجم زباله بوده که امروز این میزان افزایش یافته است که ادامه این روند به صلاح محیطزیست استان نیست.
این مسئول اظهار کرد: سالیان سال است که آلودگیهای سایت زباله آمل ادامه دارد، حتی با وجود مدیریت و پیشگیری ممکن است تا چند دهه درگیر پاکسازی سایتها باشیم.
مهدی اختیاری شهردار محمودآباد نیز اظهار کرد: روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ تن تولید زباله داریم که از یک سال قبل به مشکل تبدیل شده است.
وی افزود: روزانه ۵۰ تا ۶۰ تن از زباله دپوشده را به مقصد کهریزک و رباطکریم انتقال میدهیم و با وجود پیگیریها و مصوبات، تاکنون اتفاق خاصی نیفتاده است.
افزایش شکایت مردمی
شهردار محمودآباد گفت: سه سال گذشته نزدیک به ۲۰ هزار تن زباله را منتقل کردیم و با تاسف ریالی حمایت از سازمان نداشتیم.
وی افزود: در حال حاضر سایت زباله پر شده و امروز بیش از ۱۰ هزار تن زباله حتی در اموال مردم داریم. شکایات مردمی نیز افزایش یافتهاست.
شهردار نور هم در ادامه یادآور شد: در سال ۱۳۷۸ زمینی از منابع طبیعی به مساحت ۸ هکتار تحویل گرفتهایم که تا پیش از ۱۴۰۰ به صورت سنتی دپو در آن انجام میشود.
مهدی ذکایی با اشاره به اینکه در سایت جدید قرار بر گنجایش روزانه ۲۵۰ تن بود که درست انجام نشد، افزود: امروز مشکلات شیرابه داریم و همین الان در شعبه بازپرسی مرکز استان اخطاری برای شهردار سابق وجود دارد.
وی تصریح کرد: در بهار و تابستان حجم ورودی زباله به بیش از ۲۰۰ تن هم میرسد و کنار سایت رودخانهای جاری است.
شهردار شهرستان نور با اشاره به اینکه روزانه ۶۵ تن شیرابه زباله تصفیه میشود، خاطرنشان کرد: اما شاهد نفوذ شیرابه به رودخانه هستیم.
وی به امکانات محدود و مشکلات بسیار در شهرستان نور اشاره کرد و گفت: پیمانکار به دلیل عدم ثبت شرکت، قادر به فروش کود حاصله از پسماند نیست.
معاون خدمات شهری شهرداری آمل نیز با اشاره به اینکه انتقال زبالهها به آققلا به دلایلی این کار انجام نشد، گفت: شرایط حاد است و سایتهای بسیاری در سالیان گذشته تعیین و اجاره شد اما به نتیجه نرسید.
انتهای پیام